Prajitura spaniola cu lamaie
PrinteazaPrajitura spaniola cu lamaie din: ulei, oua, otet, praf de copt, otet, apa, faina, rahat, unt, zahar, zahar vanilat, lamaie, frisca.
- 1 pahar ulei
- 1 gălbenuş
- 1 lingură oţet
- 1 vârf de cuţit praf de copt sau bicarbonat
- 1/2 pahar apă călduţă
- făină
- 100 g rahat
- 1 lingură unt pentru formă
Pentru sirop şi decor:
- 1 pahar apă
- 1 pahar zahăr
- 1 plic zahăr vanilinat
- 1 lămâie
- 100 g frişcă
Mod de preparare:
Se mixează într-un castron uleiul, gălbenuşul, apa călduţă şi oţetul, apoi se încorporează treptat făina şi praful de copt, până se obţine un aluat moale, de consistenţa unei smântâni mai groase. Se adaugă rahatul tăiat în cubuleţe şi se omogenizează.
Se pune aluatul într-o formă de tort cu pereţi detaşabili, care, în prealabil, se tapetează cu hârtie de copt unsă cu unt.
Se coace aluatul timp de 35-40 de minute, la foc mediu, în cuptorul preîncălzit, până se rumeneşte frumos.
In timp ce prăjitura se află în cuptor, se fierb ingredientele pentru sirop la foc mic, până se mai îngroaşă. Se pune la sfârşit coaja rasă de lămâie.
Când blatul s-a răcit, se toarnă uniform siropul călduţ, cu lingura. Se lasă să se răcească, după care se porţionează prăjitura şi se decorează bucăţile cu frişcă şi cu bucăţi de rondele de lămâie, în prealabil trecute prin siropul gros.
Pofta buna!