Pilaf de arpacaş cu lămaie

Printeaza

Pilaf de arpacaş cu lămaie – o rețetă simplă și aromată, ideală pentru a acompania diverse feluri de mâncare sau pentru a servi ca fel principal vegetarian.

Arpacașul, cunoscut și sub denumirea de orz perlat, este un ingredient versatil și sănătos, care adaugă textură și nutrienți în orice fel de mâncare.

Iată cum să prepari acest delicios pilaf de arpacaș cu lămâie:

Ingrediente:

  • 200 g arpacaș (orz perlat)
  • 1 lămâie mare, sucul și coaja rasă
  • 1 ceapă mare, tocată fin
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți
  • 500 ml supă de legume (sau de pui, dacă preferi)
  • 50 g unt (sau ulei de măsline pentru o variantă vegană)
  • Sare și piper după gust
  • Pătrunjel proaspăt tocat sau mărar, pentru garnitură
  • Parmezan ras (opțional, pentru servire)

Mod de preparare:

Prepararea arpacașului:

Spală arpacașul în apă rece până când apa devine clară pentru a îndepărta excesul de amidon.

Călitul legumelor:

Încinge untul sau uleiul într-o cratiță mare la foc mediu.

Adaugă ceapa tocată și călește-o până devine translucidă și moale.

Adaugă usturoiul și continuă să călești încă un minut până când devine aromatic.

Gătirea arpacașului:

Adaugă arpacașul spălat în cratiță și amestecă bine pentru a-l înveli în unt și aromele de usturoi și ceapă.

Toarnă sucul de lămâie și jumătate din coaja de lămâie rasă. Amestecă bine pentru a distribui uniform aromele.

Adaugă supa de legume și aduce la fierbere.

Reduce focul la mic, acoperă și lasă să fiarbă timp de aproximativ 25-30 de minute, sau până când arpacașul este gătit și a absorbit majoritatea lichidului.

Finalizarea pilafului:

Odată ce arpacașul este gătit, scoate cratița de pe foc și lasă-o să stea acoperită încă 5 minute.

Adaugă restul de coajă de lămâie și ajustează de sare și piper după gust.

Fluff pilaful cu o furculiță pentru a-l aerisi.

Servirea:

Servește pilaful cald, garnisit cu pătrunjel sau mărar proaspăt tocat.

Opțional, presară parmezan ras deasupra pentru un plus de savoare.

Pilaful de arpacaș cu lămâie este un fel de mâncare ușor, răcoritor și plin de aromă, perfect pentru zilele de primăvară sau vară.

Poate fi servit ca garnitură alături de pește sau carne de pui, sau ca fel principal într-o masă vegetariană. Poftă bună!

 

Pilaf de arpacaş cu lămaie varianta

Ingrediente:

  • 1 lingură ulei de măsline
  • 3 cepe verzi
  • 2 morcovi
  • 1 ţe­lină mică
  • 1 căţel usturoi
  • 225 g arpacaş
  • cimbru
  • coaja şi sucul de la 1 lămâie
  • sare
  • piper

 

Mod de preparare:

Pilaf de arpacaş cu lămaie: curăţă şi se toacă mărunt ceapa verde, mor­covii şi ţelina.

călesc în ulei încins până ce se rume­nesc uşor.

Arpacaşul se spală în apă rece în mai multe rân­duri. Se scurge şi se adaugă la legumele călite.

lasă la foc mediu spre mic, timp de 1 minut.

adaugă 600 ml apă şi se lasă să dea în clocot. Apoi se adaugă coaja de lămâie şi cimbrul.

re­duce focul, se acoperă oa­la şi se lasă la fiert până ce arpacaşul este aproape moale, iar lichidul s-a ab­sorbit bine.

La final se adaugă zea­ma de lămâie şi se asezoneaiză după gust.

poate servi şi rece, cu nuci şi stafide.

 

 

Pofta buna!

 

 

Spaghete cu Brânză Lanark Blue și Busuioc

Spaghete cu Brânză Lanark Blue și Busuioc – un adevărat festin pentru iubitorii de paste. Această rețetă rafinată combină intensitatea brânzei albastre cu prospețimea busuiocului, oferind un preparat perfect pentru o cină rapidă și elegantă. Brânza Lanark Blue este una dintre puținele brânzeturi albastre produse din lapte de oaie, oferindu-i o aromă unică și distinctivă. […]

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.