Leusteanul – esential in bucatarie

Printeaza

O plantă esenţială, dar subestimată, prezentă în orice grădină, leuşteanul are un gust asemănător cu telina si poate fi folosit într-un număr impresionant de reţete, de la supe la salate.

In mare parte neglijat începând cu secolul al XlX-lea, leuşteanul are o aromă bogată şi un frunziş deosebit. E originar din zona mediteraneeană, dar astăzi creşte în sălbăticie în majoritatea zonelor din Europa, exceptând Marea Britanie.

In Evul Mediu, era folosit în bucătărie şi ca plantă medicinală, fiind considerat una dintre ierburile esenţiale.

Consumat în infuzii, el reduce reţinerea apei în organism. Seminţele sunt adăugate în lichioruri sau siropuri şi sunt mestecate pentru a împrospăta respiraţia.

Leuşteanul are un gust puternic, de aceea trebuie folosit cu moderaţie. Gustul său de ţelină şi drojdie înviorează supele, mâncărurile la cuptor şi brânzeturile, leuşteanul putând înlocui un cubuleţ de drojdie.

Frecaţi puiul cu frunze de leuştean înainte să-l gătiţi sau faceţi acelaşi lucru cu interiorul unui castron, pentru a condimenta ingredientele. Frunzele verzi se adaugă în salate sau în sosuri.

Frunzele uscate de leuştean au un gust mai puternic, aşa că folosiţi planta cu moderaţie.

 

Leusteanul

Leusteanul

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.