Cozonac cu Nucă și Scorțișoară

Printeaza

Cozonac cu Nucă și Scorțișoară din: faina, lapte, zahar, unt, oua, drojdie, coaja de lamaie, esenta de vanilie, nuci, albusuri, scortisoara, rom, coaja de portocala confiata.

Când vine vorba de sărbători sau ocazii speciale în România, cozonacul cu nucă este un desert clasic, iubit de generații.

Această rețetă oferă o combinație perfectă între tradiție și inovație, promițând să transforme orice masă într-o experiență culinară memorabilă.

Acest cozonac nu este doar un desert, ci o poveste culturală, reflectând bogăția tradițiilor culinare românești.

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 500 g făină
  • 200 ml lapte călduț
  • 100 g zahăr
  • 100 g unt topit
  • 2 ouă mari
  • 10 g drojdie uscată sau 25 g drojdie proaspătă
  • Coajă rasă de la o lămâie
  • 1 linguriță de esență de vanilie

Pentru umplutură:

  • 300 g nuci măcinate
  • 100 g zahăr
  • 50 ml lapte
  • 2 albușuri
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • Opțional: rom, coajă de portocală confiată

 

Mod de preparare:

Începeți prin a pregăti aluatul: dizolvați drojdia în laptele călduț cu puțin zahăr. Lăsați să se activeze pentru 10 minute.

Într-un bol mare, amestecați făina cu restul de zahăr, adăugați amestecul de lapte și drojdie, untul topit, ouăle, coaja de lămâie și vanilia. Framântați până obțineți un aluat omogen și elastic.

Acoperiți aluatul și lăsați-l să crească într-un loc călduros pentru aproximativ 1 oră sau până își dublează volumul.

Pentru umplutură: bateți albușurile spumă tare cu zahărul, apoi încorporați nucile măcinate, laptele, scorțișoara și, dacă doriți, romul sau coaja de portocală.

Împărțiți aluatul în două părți egale. Întindeți fiecare parte într-o foaie și distribuiți uniform umplutura.

Rulați fiecare foaie de aluat umplută și împletiți cele două rulouri. Așezați cozonacul într-o formă unsă cu unt.

Lăsați cozonacul să crească încă 30 de minute, apoi coaceți-l în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 40-45 de minute sau până când devine auriu.

Cozonac cu Nucă și Scorțișoară

Valori Nutriționale (per porție):

  • Calorii: aproximativ 450 kcal
  • Carbohidrați: 60 g
  • Proteine: 10 g
  • Grăsimi: 20 g

 

Sfaturi Utile:

  • Pentru un aluat mai pufos, asigurați-vă că toate ingredientele sunt la temperatura camerei.
  • Nu grăbiți procesul de dospire; un aluat bine crescut este cheia unui cozonac reușit.
  • Puteți adăuga stafide înmuiate în rom pentru un plus de aromă.

Cozonacul este un simbol al ospitalității românești, fiind prezent în casele românilor de sărbători de sute de ani.

Originile sale se pierd în vremuri străvechi, fiind adesea asociat cu celebrări importante și momente festive.

Acest Cozonac  nu este doar un desert, ci o călătorie în inima tradițiilor românești.

 

 

Pofta buna!

 

 

 


poate iti place si:

Panettone cu scortisoara si fructe confiate

Panettone cu scortisoara si fructe confiate din: făină de bună calitate, oua, drojdie, lapte, zahar pudra, scorţişoară proaspăt măcinată, cuişoare pisate, sare, coajă de lămâie, coaja de portocala, fructe confiate şi deshidra­tate (papaya, caise uscate, ananas, banane, struguri uscaţi, coajă confiată de portocale, smochine, cireşe), merişor, nucă, prune uscate, esenţă de rom, esenţă de vanilie, coniac sau rom. Ingrediente: 500 g făină de bună calitate 6 […]

 

 

 

Pofta buna!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.