Panettone cu scortisoara si fructe confiate

Printeaza

Panettone cu scortisoara si fructe confiate din: făină de bună calitate, oua, drojdie, lapte, zahar pudra, scorţişoară proaspăt măcinată, cuişoare pisate, sare, coajă de lămâie, coaja de portocala, fructe confiate şi deshidra­tate (papaya, caise uscate, ananas, banane, struguri uscaţi, coajă confiată de portocale, smochine, cireşe), merişor, nucă, prune uscate, esenţă de rom, esenţă de vanilie, coniac sau rom.

Panettone_cu_scortisoara_si_fructe_confiate

Ingrediente:

  • 500 g făină de bună calitate
  • 6 gălbenuşuri
  • 40 g drojdie
  • 200 g unt
  • 150 ml lapte
  • 200 g zahăr pudră
  • 1 vârf de linguriţă de scorţişoară proaspăt măcinată
  • 1 vârf de linguriţă cuişoare pisate
  • un praf de sare
  • coajă de la 1 lămâie
  • 1 linguriţă răzătură de portocale
  • 150 g fructe confiate şi deshidra­tate (papaya, caise uscate, ananas, banane, struguri uscaţi, coajă confiată de portocale, smochine, cireşe)
  • 100 g merişor
  • 50 g nucă rumenită puţin la cuptor şi tăiată mărunt
  • 50 g prune uscate tăiate mărunt
  • zahăr pudră sau scorţişoară pentru decor
  • 1/2 linguriţă esenţă de rom
  • 1/2 linguriţă esenţă de vanilie
  • coniac şi rom pentru cine doreşte hidratarea stafide­lor
  • 1 gălbenuş pentru uns

 

 

Mod de preparare:

Scoţi din timp gălbenuşurile şl drojdia de la frigider, cerni făina într-un cas­tron încăpător şi pui stafidele în rom si coniac, între timp, încălzeşti laptele şi topeşti untul la bain mărie.

Adaugi în castron gălbenuşurile, zahărul, drojdia fărâmiţată, scorţişoara, cuişoarele pudră, iar laptele şi untul le adaugi treptat (laptele şi grăsimea nu trebuie să fie fierbinţi, ci călduţe, pentru că altfel stopează creşterea aluatului).

Incorporezi uşor ingre­dientele uscate în lichid, adăugând treptat laptele şi untul topit.

După obţinerea aluatului, îl baţi cu mixerul pentru 5 minute. Muţi alua­tul pe masa de lucru curată, presari fructele uscate şi le frămânţi bine.

Dacă aluatul este foarte lipicios, ungi mâinile cu puţin ulei şi în niciun caz nu mai adaugi făină.

Ungi o formă cu grăsime şi tapetezi cu făină sau cu hâr­tie de copt. Rulezi aluatul, îl pui în formă şi uneşti capetele.

Acoperi forma cu un prosop curat, îl ţii la dospit într-un loc cald, ferit de curent, pentru circa 2 ore.

Ungi apoi aluatul cu gălbenuşul bătut şi îl introduci în cuptorul încălzit pentru 40-50 minute.

Scoţi cozonacul din formă când s-a răcit complet şi îl pudrezi cu scorţişoară sau zahăr pudră.

Dospirea tre­buie să se facă natural, acesta fiind motivul pentru care se păstrează mult timp fraged.

La această reţetă se foloseşte făina manitoba cu conţinut mare de gluten, care, din câte ştiu eu, nu prea se găseşte pe la noi.

Este delicios şi mult mai parfumat şi mai pufos decât cozona­cul tradiţional românesc.

Panettone cu scortisoara si fructe confiate

Panettone_cu_scortisoara_si_fructe_confiate

 

Pofta buna!

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.