Chutney: garnitura dulce la friptura

Printeaza

Chutney: garnitura dulce la friptura. Denumirea de chutney s-a lansat în urmă cu mai mult de 100 de ani, în India colonială, pentru a desemna sosurile dulci-picante de legume şi fructe, în special exotice, marinate şi servite în general drept garnitură la friptură.

Treptat, ele au intrat şi în Euro­pa, unde se prepară sub formă de conserve şi se servesc alături de carne şi peşte la grătar, dar şi pentru brânzeturi.

Un sos exotic, de legume si fructe

De curând au pătruns şi în supermarketurile de la noi, gata preparate, la borcan. Propunerea noastră este însă să încerci să le pregăteşti în casă, pentru maximum de savoare. Se prepară mai întâi o dulceaţă groasă pe bază de fructe sau legume.

Apoi, pentru o notă acrişoară, se adaugă oţet sau suc de lămâie.

Aroma va fi dată de miro­denii cum sunt scorţişoara, foaia de dafin, usturoiul, chi- menul, chilii sau ghimbir.

Cel mai cunoscut este chutney-ul dulce-acrişor cu mango. Incearcă şi un amestec din 200 g sfeclă roşie, 2 pere şi 2 mere; se fierb cu 150 g zahăr şi 100 ml suc de mere, apoi se adaugă cca 2 linguri hrean ras.

Amestecul fierbinte se toarnă în borcane şi se închid ermetic; se pot păstra astfel până la 4 săptămâni.

 

Pofta buna!

 

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.