Aioli – un deliciu fin
PrinteazaAîoli este numele maionezei cu usturoi care se prepară în Provence. Usturoiul este atât de iubit aici, încât în fiecare an se organizează festivaluri pentru a celebra noua recoltă de usturoi.
Cu acest prilej se consumă cantităţi enorme de aîoli.
Le grand aîoli, care se organizează doar de două sau trei ori pe an, este o masă festivă spectaculoasă, la care se servesc diverse ingrediente, crude şi gătite, începând de la carne fiartă şi până la tocăniţe de legume sau crudităţi.
Masa include întotdeauna şi un preparat fastuos din peşte. Acesta poate fi somon fiert în puţină apă, creveţi mari prăjiţi sau cod sărat preparat după reţeta locală, opărit sau fiert.
Dar la un grand aîoli se consumă şi fructe de mare, de pildă caracatiţă sau calamar, precum şi peşte alb prăjit la grătar.
Cuvântul aîoli înseamnă, în dialectul local, atât usturoi, cât şi ulei. Acelaşi cuvânt este folosit şi în provincia spaniolă Catalunia, sub forma allioli.