Meniu #18

Printeaza

Pentru ca nicio zi sa nu semene cu cealalta, ne-am gandit sa va propunem un meniu al zilei, astfel incat intrebarea “Ce mancam astazi?” sa aiba un raspuns rapid si gustos. O supa sau o ciorba sanatoasa, un fel principal hranitor si un desert savuros sunt recomandarile noastre, atent selectionate pentru voi care speram sa va ajute si sa va inspire in bucatarie.

Retete_3

 

 

Borş rusesc de peşte

 


Inrgediente:

  • 1 kg capete si cozi de crap (sau diversi pesti mici intregi)
  • 800 g crap (sau somn), taiat bucati
  • 2 cepe
  • 5-6 castraveti in saramura
  • 3 linguri bulion
  • 50 g unt
  • 100 g masline fara samburi (negre sau verzi)
  • boabe de piper negru
  • 1 foaie de dafin
  • 1 legatura marar
  • 1 legatura patrunjel
  • smantana

 

Mod de preparare:

Fierbeţi bine capetele şi cozile de peşte, în cca 1,5 1 apă. Strecuraţi zeama, puneţi-o la loc în oală. Tocaţi ceapa, puneţi-o la prăjit cu untul. Când ceapa devine transparentă, adăugaţi bulionul, amestecaţi şi mai lăsaţi pe foc 2-3 min, apoi turnaţi în oala cu supă de peşte.

Curăţaţi castraveţii de coajă şi tăiaţi-i cubuleţe. Puneţi-i în oala cu supă, adăugaţi foaia de dafin, câteva boabe de piper şi bucăţile de peşte crud. Adăugaţi puţină zeamă acră de la castraveţi, după gust. Lăsaţi să fiarbă împreună cam 5 min.

Când serviţi, adăugaţi în farfurii măsline, verdeaţă tocată şi smântână, eventual felii de lămâie.

 

Borş rusesc de peşte

Bors_rusesc_de_peste

Vita picanta pe pat de fidea de orez

 

Ingrediente:

  • 2 linguri sos sriracha
  • 2 linguri de sos de soia
  • 2 linguri de otet balsamic
  • 2 linguri de otet de orez
  • 2 linguri de sos de chili dulce
  • 1 bucata carne vita
  • 1/2 lingurita de sare
  • 1/2 lingurita piper negru
  • 1 lingura amidon
  • 1 lingura zahar brun
  • 2 linguri ulei de susan
  • 4 ardei iuti rosii, tocati
  • 3 catei de usturoi, tocat
  • 1 lingurita de ghimbir proaspat ras
  • 4 fire praz taiat felii
  • 1 ardei gras rosu, taiat fasii
  • 1/4 ceasca arahide prajite
  • 1 pachet fidea de orez

 

Mod de preparare:

Amestecati soul sriracha, sos de soia, otet, otet de orez si sos de chili dulce intr-un castron mic. Taiati carnea fasii. Presarati cu sare, piper, amidon si zahar brun. Amestecati bine. Adaugati uleiul de susan intr-o tigaie mare la foc mediu si gatiti ardeiul iute pentru 2-3 minute.

Se adauga usturoiul si ghimbirul, gatiti pentru inca un minut. Adaugati prazul si ardei gras rosu. Gatiti pentru 3-4 minute, apoi se adauga carnea de vita si sosul. Se gateste amestecand pentru 5-7 minute.

Intre timp fierbeti fideaua conform indicatiilor de pe pachet. Adaugati arahidele prajite in tigaie. Amestecati bine. Serviti vita picanta pe pat de fidea de orez.

 

Vita picanta pe pat de fidea de orez

Vita_picanta_pe_pat_de_fidea_de_orez_09

Prajitura cu glazura de ciocolata

 

Ingrediente

  • 1/2 cana unt nesarat, la temperatura camerei
  • 1 cana de zahar
  • 1 3/4 cani de faina
  • 1 1/2 lingurite praf de copt
  • 1/2 lingurita de sare
  • 3 oua
  • 1 1/2 lingurite de vanilie
  • 2/3 cana lapte batut
  • 1/3 cana pudra de cacao

Ingrediente pentru glazura:

  • 2/3 ceasca de smantana
  • 1 ciocolata neagra

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180C. Folosind un mixer bateti untul cu zaharul aproximativ 5 minute. Amestecati intr-un bol faina, praful de copt, sarea pentru a se combina. Spargeti ouale intr-un castron si se adauga vanilie. Se adauga ouale in castronul cu unt si zahar unul cate unul si bateti bine.

Adaugati amestecul de faina si laptele batut, alternativ in 3 parti. Bateti bine. Transferati aproximativ 1/2 din aluat intr-un castron separat. In alt bol se amesteca pudra de cacao cu 2 linguri de apa calda pana la omogenizare. Adauga acest amestec de ciocolata in aluatul ramas si bateti pentru a se incorpora. Turnati in tava pregatita alternativ.

Coaceti timp de aproximativ 40 de minute. Lasati sa se raceasca complet. Intre timp prepararti glazura. Puneti smantana la fiert la foc mic. Opriti focul si incorporati ciocolata si amestecati pana la omogenizare. Lasati sa se raceasca, apoi turnati peste prajitura. Lasati sa se intareasca, apoi taiati si serviti.

 

Prajitura cu glazura de ciocolata

Prajitura_cu_glazura_de_ciocolata_18

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.