Curcan cu umplutură de nuci, cârnaţi, castane şi şalote prăjite

Printeaza

O reteta delicioasa de Curcan cu umplutură de nuci, cârnaţi, castane şi şalote prăjite din: curcan, lamaie, salote, cimbru, unt, ceapa, nuci pecan, ulei de masline, usturoi, carnati de porc, pesmet, patrunjel, cimbru, salvie, ou, miere, mustar cu boabe, sos de soua, ulei de rapita, faina si supa de curcan. Castane, carnati si salvie: o combinatie clasica pentru umplutura de curcan. O glazura de miere si mustar ii confera un aspect final delicios si plin de savoare.

Ingrediente:Curcan cu umplutură de nuci, cârnaţi, castane şi şalote prăjite

  • 1 curcan de 5-5,5 kg
  • 1 lamaie
  • 4 salote, taiate jumatati
  • 1 fir cimbru si unul de salvie, plus extra pentru servit
  • 25 g unt moale, plus 1 lingura pentru uns
  • 2 cepe mici, taiate fiecare in 6 felii

pentru umplutura:

  • 50 g nuci pecan
  • 2 linguri ulei de masline
  • 25 g unt
  • 3 salote, tocate
  • 2 catei de usturoi, tocati fin
  • 140 g castnae coapte, tocate fin
  • 450 g carnati de porc de buna calitate
  • 140 g de pesmet alb proaspat
  • 2 linguri de patrunjel, tocat
  • 2 lingurite frunze de cimbru, tocate
  • 2 lingurite frunze de salvie, tocate fin
  • 1 ou batut

pentru uns:

  • 2 linguri miere lichida
  • 2 lingurite de mustar cu boabe
  • 1/4 lingurita sos de soia

pentru salote:

  • 12 salote, taiate jumatati pe lungime sau lasate intregi, daca sunt mici
  • 1 lingura ulei de rapita sau de masline
  • fire de cimbru si de salvie

pentru sos:

  • 1 lingura cu varf de faina
  • 1,2 l supa de curcan sau pui

 

Mod de preparare:

Se încinge cuptorul la 180° C/ gaz 4. Se clăteşte curcanul pe dinăuntru şi pe dinafară, apoi se usucă cu şervete de bucătărie. Se cântăreşte ca să se calculeze timpul pentru gătit, considerând 40 de minute pentru fiecare kilogram, până la 4kg, apoi câte 45 de minute pentru fiecare kilogram în plus peste această greutate.

Se dă prin răzătoarea mică lămâia, ca să se obţină o linguriţă de coajă rasă; se pune deoparte pentru umplutură. Se taie lămâia în 4-6 felii şi se introduce în curcan, împreună cu şalotele şi firele de ierburi aromate. Se unge curcanul cu unt peste tot, apoi se condimentează cu sare şi piper. Se pun feliile de ceapă în mijlocul unei tăvi şi se aşază curcanul deasupra. Se acoperă lejer cu folie de aluminiu, apoi se coace conform timpului calculat.

Prepară umplutura. Se toacă aproximativ jumătate din cantitatea de nuci pecan şi se păstrează restul. Se tapetează fundul unei tăvi (suficient de întinsă ca să cuprindă 16 bile de umplutură) cu hârtie de copt. Se încing uleiul şi untul într-o tigaie, se răstoarnă înăuntru şalotele şi usturoiul şi se călesc câteva minute, până se înmoaie. Se adaugă castanele şi nucile pecan tocate şi se amestecă, apoi se răstoarnă într-un bol mare şi se lasă la răcit.

Se scoate carnea din cârnaţi şi se adaugă peste amestecul de nuci din bol. Se adaugă ingredientele rămase, inclusiv coaja de lămâie păstrată şi se condimentează cu sare şi piper. Se modelează 16 bile din acest amestec. Se rup în bucăţi mari nucile pecan rămase şi se îndeasă câte o bucată în fiecare bilă. Se aranjează bilele pe tava pregătită, se acoperă cu hârtie de copt unsă cu unt şi se ţin la rece până se coc.

Prepară amestecul pentru uns. Se amestecă mierea, muştarul, lingura de unt rămasă şi sosul de soia într-un bol mic; se pune deoparte. Cu 30 de minute înainte de încheierea timpului de coacere, se scoate curcanul din cuptor şi se creşte temperatura la 200° C/ gaz 6. Se scoate folia, apoi se mai ţine la cuptor 10 minute.

Se scoate din nou, se unge curcanul cu amestecul de miere, apoi se mai coace 20 de minute, până prinde o culoare aurie. Dacă faci şi cartofi copţi, acum e momentul să îi adaugi în cuptor. Pentru a testa dacă curcanul e gata, se înţeapă cu o scobitoare cea mai grasă parte a coapsei – zeama ar trebui să fie limpede, nu roz. Dacă e roz, se mai lasă la cuptor, verificând din 10 în 10 minute.

Se scoate din cuptor, se mută pe un platou cald pentru servit şi se lasă să se odihnească cam o oră înainte de a fi tăiat, acoperit lejer cu folie de aluminiu, astfel încât să nu se lipească de glazură. Intre timp, se coc bilele de umplutură şi şalotele. Se creşte temperatura cuptorului la 220° C/ gaz 7. Se coc bilele de umplutură 25-30 de minute, îndepărtând hârtia în ultimele cinci minute, dacă e nevoie să se rumenească.

Prepară şalotele. Se pun şalotele într-o tigaie mică, se amestecă cu ulei, se presară cu fire de cimbru şi salvie şi se condimentează cu sare şi piper. Se călesc 25-30 de minute, întorcându-le pe partea cealaltă la jumătatea timpului de prăjire, până ce s-au caramelizat frumos.

Prepară sosul. Se toarnă grăsimea în exces din tavă, dar se păstrează zeama şi ceapa. Se presară făina, se pune tigaia pe foc mediu şi se căleşte, amestecând vreo două minute ca să se prăjească făina, răzuind de pe fundul tigăii tot ce s-a lipit. Se toarnă supa treptat, împreună cu zeama de la curcan şi se amestecă încontinuu până ce compoziţia s-a îngroşat cât de cât. Se fierbe uşor 10-15 minute sau până scade la consistenţa dorită.

Se condimentează cu sare şi piper, dacă este nevoie. Se strecoară sosul într-o tigaie, se încălzeşte, se toarnă într-o carafă şi se serveşte alături de curcan, de bile de umplutură şi de şalote prăjite

Curcan cu umplutură de nuci, cârnaţi, castane şi şalote prăjite

Curcan cu umplutură de nuci, cârnaţi, castane şi şalote prăjite

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.