Broccoli la aburi cu sos de soia şi ghimbir

Printeaza

O reteta de Broccoli la aburi cu sos de soia şi ghimbir din: broccoli, seminte de susan, ulei de masline, usturoi, sos de soia, ulei de susan, zeama de lamaie verde si ghimbir.

Este o reţetă interesantă, deoarece aroma delicată a buchetelor de broccoli fierte în aburi se combină cu aroma intensă a sosului de susan prăjit şi usturoi — un adevărat deliciu. E o garnitură bună pentru o mâncare simplă de peşte sau carne ori pentru o mâncare asiatică.

Ingrediente:

  • o căpăţână mare de broccoli
  • 2 linguri cu vârf de seminţe de susan
  • ulei de măsline
  • 5 căţei de usturoi, curăţaţi şi tăiaţi felii
  • 3 linguri sos de soia
  • 1/2 linguriţă ulei de susan
  • zeama de la 1-2 lămâi verzi
  • o bucată de ghimbir proaspăt de mărimea unui deget, curăţat

 

Mod de preparare:

Indepărtaţi capătul uscat al tulpinii de broccoli şi bucheţelele lipite de tulpină, păstrând inflorescenţele delicate şi tulpina. Curăţaţi tulpina cu un dispozitiv de curăţare rapidă şi tăiaţi-o mai întâi în două, apoi în felii subţiri. Fierbeţi bucheţelele şi tulpina în aburi sau în apă, cum doriţi; trebuie să se înmoaie, fără să se fleşcăiască.

In timp ce fierbe broccoli, prăjiţi seminţele de susan într-o tigaie uscată, amestecându-le, până când încep să se rumenească uşor, apoi puneţi-le deoparte. Adăugaţi 3 linguri de ulei de măsline, încălziţi-l şi prăjiţi usturoiul la foc mic, până când devine auriu şi crocant. Eu am descoperit că dacă înclin tigaia, lăsând uleiul să se acumuleze într-o parte, usturoiul se prăjeşte foarte frumos.

Aveţi grijă să nu se ardă, fiindcă va fi amar. Când sunt gata, scoateţi feliuţele de usturoi din ulei cu o lingură cu găuri şi puneţi-le lângă seminţele de susan.

Acum, ca să nu aveţi un vas în plus de spălat, preparaţi sosul în aceeaşi tigaie. Stingeţi focul şi lăsaţi tigaia să se răcească puţin. Aveţi nevoie doar de 2 linguri din uleiul cu aromă de usturoi, aşa că restul aruncaţi-l, apoi adăugaţi în tigaie sosul de soia şi uleiul de susan, amestecând. Adăugaţi zeama de la o lămâie verde, apoi radeţi ghimbirul pe răzătoarea fină, puneţi-l într-o sită şi apăsaţi-l cu o lingură de lemn pentru a extrage din el cât mai multă zeamă. Adăugaţi zeama în tigaia cu ulei şi gustaţi; trebuie să găsiţi echilibrul potrivit între gustul sărat, cel iute şi cel acrişor. Dacă mai e nevoie de sos de soia, ulei de măsline sau zeamă de lămâie, adăugaţi cantităţile dorite.

Serviţi bucheţelele aburinde de broccoli într-un bol, stropite cu sos (înainte de a-l turna va trebui să-l scuturaţi, ca să nu se taie) şi presărate cu feliuţele de usturoi prăjit şi seminţele de susan; absolut fantastic.

Broccoli la aburi cu sos de soia şi ghimbir

Pofta buna!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.