Biriyani de peste

Printeaza

O reteta de biriyani de peste din: fileuri de cod, ulei, ulei de floarea soarelui, suc de lamaie, ceapa verde, chilli, cumin, pasta de usturoi, ghimbir, curcuma, sare, piper, orez basmati, frunze de dafin, baton de scortisoara, unt si coriandru. Acest fel de mâncare specific Indiei este făcut prin coacerea împreună, la cuptor, a codului picant şi a orezului basmati.

Ingrediente:Biriyani de peste

  • 500 g fileuri de cod, fără piele
  • 1/2 lingură de ulei

pentru marinată:

  • 3 linguri ulei de floarea-soarelui
  • 2 linguri suc de lămâie
  • 75 g ceapă verde, tocată
  • 1 linguriţă anason, măcinat
  • un praf de chilii
  • 1 linguriţă cumin măcinat
  • 1-1/2 linguriţe pastă de usturoi sau 1 căţel zdrobit
  • 1/2 linguriţă pastă de ghimbir sau ghimbir tocat mărunt
  • 1/2 linguriţă curcuma măcinată
  • sare şi piper

pentru orez:

  • 350 g orez basmati
  • 2 frunze de dafin, rupte în jumătăţi
  • 10 cm dintr-un baton de scorţişoară
  • 15 g unt
  • 2 linguri coriandru proaspăt, tocat

ornare:

  • frunze de coriandru proaspăt

 

Mod de preparare:

Se amestecă ingredientele pentru marinată şi se asezonează cu sare şi piper după gust. Se taie fileurile de peşte în cuburi de 5 cm şi se pun într-un vas adânc. Se adaugă marinata şi se amestecă uşor pentru a se unge peştele complet. Se acoperă cu folie transparentă şi se lasă la marinat la rece timp de 2 ore sau chiar peste noapte, la frigider Se aduce la temperatura camerei înainte de a se găti.

Se încălzeşte cuptorul la 150°C, se încinge grătarul din cuptor la maxim. Se pune într-o tigaie folie de aluminiu şi se unge cu ulei. Se aranjează peştele în tigaie pe un singur strat. Se stre­coară marinata, păstrându-se frunzele de ceapă verde. Marinata se toarnă peste peşte.

Se ţine peştele sub grătar 6-7 minte până când marginile fileurilor devin maronii. Se stinge focul, iar colţurile foliei pe care este aşezat peştele se strâng, pentru ca acesta să rămână cald. între timp se spală şi se scurge orezul. Se pun 600 ml apă într-o cratiţă şi se fierb. Se adaugă în cratiţă frunzele de dafin, scorţişoara, untul şi sarea după gust.

Se adaugă orezul şi se fierbe clocotit 3 minute. Se reduce flacăra, se acoperă şi se lasă să fiarbă încet 8 minute, până când apa a fost absorbită; în acest moment orezul nu este fiert complet. Se ia cratiţa de pe foc şi se lasă descoperită timp de 4 minute.

Se desface peştele, se toarnă sucul din folie peste orez şi se amestecă. Se pun câteva bucăţi de peşte şi ceapa verde din marinată pe fundul unei cratiţe, lăsând spaţii între peşte. Se presară coriandrul tocat şi se acoperă cu un strat de orez. Se continuă alternând straturile de peşte, corian­dru şi orez, sfârşind cu orez.

Se înmoaie în apă un şervet curat, se stoarce bine şi se pune peste orez, deasupra se pune un capac fix. în cazul în care capacul nu este etanş, se acoperă mai întâi cu o folie, apoi se pune capacul. Se coace la cuptor 20-25 de minute, astfel încât orezul să fiarbă în abun şi să se degaje toate aromele. Se ornează cu coriandru şi se serveşte.

Biriyani de peste

Biriyani de peste

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poftă bună!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.