Somon copt în folie

Printeaza

O reteta de somon copt in folie din: somon, ulei de masline, ceapa, frunze de dafin, marar, vin alb, avocado, maioneza, suc si coaja de lamaie, castravete, verdeata, castravete si marar.

Ingrediente:Somon copt în folie

  • 1 somon întreg de 3,5kg, curăţat
  • ulei de măsline, pentru uns
  • 1 ceapă mică, tăiată în felii foarte subţiri
  • 4 frunze de dafin
  • 1 legătură de mărar
  • 6 linguri de vin alb, sec
  • 3 avocado, bine coapte
  • 200ml de maioneză
  • sucul şi coaja rasă de la o lămâie mare
  • ½ de castravete, curăţat de coajă şi de seminţe şi tăiat cubuleţe

pentru servit:

  • 1 legătură de verdeaţă (năsturel, valeriană, măcriş sau salată obişnuită, ruptă fâşii)
  • sferturi de lămâie
  • felii groase de castravete
  • fire de mărar (opţional)

 

Mod de preparare:

Se încălzeşte cuptorul la 150º C/gaz 2. Se aşază somonul pe o folie mare de aluminiu, unsă cu ulei. Se umple somonul cu ceapa, frunzele de dafin şi jumătate din mărar. Se toarnă deasupra vinul alb, se asezonează cu sare şi piper, apoi se adună lejer folia de aluminiu în jurul somonului şi se strânge bine, astfel încât să se formeze un pachet închis. Se aşază într-o tavă de copt şi se dă la cuptor 1 oră. Se scoate din cuptor şi se lasă să se răcească 10 minute în pachetul închis.

Între timp, se mixează laolaltă miezul de la avocado, maioneza, coaja şi sucul de lămâie, sare şi piper. Se răstoarnă într-un bol. Se toacă restul de mărar, se amestecă cu castravetele şi se adaugă peste crema de avocado. Se lasă la rece 3 ore.

Se desface folia de aluminiu, se înlătură pielea şi aripioarele somonului. Eu scot doar pielea de deasupra şi o las pe loc pe cea de dedesubt, ca să nu risc să rup peştele atunci cînd îl întorc. Poţi încerca să o scoţi când se mai răceşte, pentru că atunci devine mai solid. Dacă vrei, acum poţi să înlături şi capul peştelui. Se aşază somonul cu grijă pe un platou, se garniseşte cu verdeaţă, lămâie, castravete şi mărar (dacă foloseşti).

Serveşte bucăţi de file. După ce ai servit toată partea superioară, înlătură ceapa şi ierburile aromate, înlătură şi coloana vertebrală şi serveşte fileuri în continuare din partea de dedesubt, lăsând pielea pe loc. Se mănâncă cu maioneza de avocado, cartofi noi la cuptor, salată sau fasole verde.

Somon copt în folie

Somon copt în folie

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.