Prajitura consistenta de ciocolata neagra

Printeaza

O retete de prajitura cu ciocolata amaruie, unt, iaurt natural, esenta de vanilie, oua, faina, zahar muscovado brun, bicarbonat de sodiu si frisca.

Ingrediente:Prajitura consistenta de ciocolata neagra

  • 200g unt, plus extra pentru uns
  • l00 g ciocolată amăruie, 70% cacao, ruptă bucăţi
  • 150 g iaurt natural
  • 1 linguriţă esenţă de vanilie
  • 3 ouă mari
  • 250g făină cu agent de creştere
  • 175 g zahăr muscovado brun
  • 1/2 linguriţă bicarbonat de sodiu

pentru glazura:

  • l00 ml frişcă grasă
  • 1 lingură unt
  • l00 g ciocolată amăruie, mărunţită

 

Mod de preparare:

Se încinge cuptorul la 190°C/aer cald sau 170°C şi se plasează grătarul cuptorului pe mijloc. Se unge cu unt o tavă mare de pâine (aprox. 20cm lungime) apoi se taie hârtie de copt astfel încât să fie puţin mai înaltă decât marginile tăvii. Se tapetează cu ea tava (când prăjitura e gata, vă puteţi folosi de „aripioarele” de hârtie rămase în afară pentru a scoate mai uşor prăjitura din tavă).

Se pune untul şi ciocolata într-o cratiţă mare şi se încălzesc uşor până se topesc, amestecând din când în când. Se lasă să se răcească 5 minute, apoi se încorporează iaurtul şi vanilia cu ajutorul unui tel, apoi ouăle şi un praf de sare.

Se amestecă făina, zahărul şi bicarbonatul de sodiu într-un castron mare, sfărâmând eventualele cocoloaşe de zahăr cu degetele. Se toarnă acest amestec peste cel de ciocolată din cratiţă şi se amestecă până devine omogen.

Se toarnă în tavă şi se coace 45 de minute până creşte şi devine lucios (şi eventual cu o crăpătură frumoasă pe lungime). Se lasă să se răcorească în tavă 15 minute, apoi se scoate şi se lasă să se răcească total pe un grătar de sârmă.

Se pune frişca într-o cratiţă mică, se dă în fiert, se adaugă untul şi jumătate din ciocolata mărunţită. Se ia de pe foc şi se lasă să se topească. Se amestecă glazura până devine omogenă şi fină, apoi se toarnă peste prăjitură. Se presară cu restul de ciocolată mărunţită şi se serveşte.

 

Poftă bună!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.