Panforte traditional

Printeaza

Acest amestec bogat de ingrediente este o specialitate a oraşului Siena, datând din secolul XIII, când au fost importate primele condimente din estul bazinului mediteraneean.

Este menţionat încă din 1205 în documente păstrate în arhiva oraşului. In trecut se mânca doar de Crăciun, dar astăzi se consumă în orice perioadă din an.

Panforte, în traducere pâine „puternică” sau „tare”, are la bază o prăjitură cu miere, numită pan melato.

Amestecul nu conţine agent de dospire, ci doar o cantitate foarte mică de făină, puţin zahăr pudră, miere, nuci şi condimente, de asemenea coajă confiată de lămâie şi portocală.

In mod tradiţional se adaugă bucăţi confiate de dovleac şi coajă confiată de citron, ingrediente greu de procurat în afara Italiei.

Aluatul cu miere se toarnă într-o formă rotundă tapetată cu hârtie de orez şi se coace 30 de minute la temperatură scăzută. Se lasă să se răcească în formă şi se presară zahăr pudră strecurat prin sită.

Deoarece nu conţine nici ouă şi nici grăsime, panforte poate fi păstrat vreme îndelungata.

 

Panforte traditional

Panforte traditional

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.