Elemente care influenţează caracteristicile unui whisky

Printeaza

WhiskyDintre elementele care influenţează ca­racteristicile unui whisky nu poate rămâne nemenţionată turba, chiar dacă este o caracteristică a pro­ducţiei scoţiene. Este vorba despre o sub­stanţă de origine organică formată în urmă cu aproximativ 5000-7000 de ani în urmă, în zone umede, bogate în apă sau în bazine hidrografice de diferite tipuri, prin efec­tul transformării parţiale a reziduurilor vegetale, apoi acumulate în zone numite turbiere.

Există diferite tipuri de zone: cele înalte, concentra­te în zonele mai umede, friguroase şi ploioase din Europa şi America de Nord, care sunt compu­se în principal din muşchi (un muşchi spongios şi permeabil, care s-a adaptat perfect pentru supravieţuirea în zone mlăştinoase), care se combină cu alte specii vegetale, precum feriga şi lichenii; turba care se extrage din aceste zone es­te foarte acidă şi săracă în sare.

Există şi zone turbiere joase care se formeză în mlaştinile de la câmpie sau în apropie­rea lacurilor şi bălţilor, din care se extrage o turbă mai fină decât cea din muşchi şi mai bogată în sare. Există în fine un al treilea tip de turbă care se formează în zonele înve­cinate mării; adesea bo­gată în nisip şi alge, oferă băuturilor distilate un buchet care aminteşte de puternice arome ma­rine si salmastre.

Turba poate intra de mai multe ori în procesul de fabricare al whisly-ului. Unele distilerii folosesc apa de turbă pentru înmuierea cereale­lor în prima fază de malţare, dar şi drept apă pentru distilare, lăsând în ea malţul pentru câteva ore. Totuşi turba se utilizează cel mai adesea drept com­bustibil pentru afirmarea orzului, în ulti­ma fază a malţării; când arde în cuptoare, turba emană un fum acru şi pătrunzător care impregnează cerealele până le usucă, influenţând caracteristicile organolepti­ce ale băuturii. De fapt, poate să dea aro­me de afumătură de diferite intensităţi, în funcţie de substanţele pe care le conţine şi de durata de expunere a orzului la fum.

In ultima vreme, a fost utilizată o nouă metodă pentru a da o afumătură de turbă spirtoaselor: după tradiţionala învechi­re în butoaie de stejar, lichidul este lăsat să matureze pentru alte şase luni în bu­toaie care anterior s-au folosit pentru whisky-ul produs în insula Islay, care au o puternică aromă de turbă. Rezul­tatul este un produs bogat şi moale, în care turba se face simţită în modul cel mai discret şi mai blând. Un exem­plu este Balvenie Islay Cask de 17 ani.

Unele distilerii folosesc pentru producerea whisky-ului lor o cantitate ridicată de turbă. Acest obicei a devenit o adevărată tradiţie pentru întreprinderile aflate pe insule, în special Islay, unde se produce whisky-ul cel mai turbat de pe glob, printre care se numără Laphroaig, Ardbeg, Lagavulin, Bowmore si Caol lla.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.