Dovleac fiert delicios cu seminţe de dovleac si pangrattato de parmezan

Printeaza

Dovleac fiert delicios cu seminţe de dovleac si pangrattato de parmezan din: dovleac, pesmet, ulei de masline, sare de mare, piper, ardei iute, parmeza, ulei de masline extravirgin si otet balsamic.

Ingrediente:

  • un dovleac lunguieţ mare
  • o mână mare de pesmet
  • ulei de măsline
  • sare de mare şi piper negru proaspăt măcinat
  • frunzele de la o legătură mică de cimbru proaspăt
  • 1-2 ardei iuţi roşii uscaţi, fărâmiţaţi
  • o mână de parmezan proaspăt ras
  • ulei de măsline extravirgin de calitate bună
  • oţet balsamic de calitate bună

 

Mod de preparare:

Puneţi dovleacul întreg într-o oală mare cu apă clocotită şi sărată, aşezând deasupra un capac sau o farfurie, pentru ca dovleacul să stea cufundat în lichid. Fierbeţi-l la foc mic o oră şi 15 minute, adăugând apă dacă este nevoie.

In acest timp, preparaţi pangrattato: prăjiţi pesmetul în ulei de măsline, cu un praf de sare şi unul de piper, cimbrul şi ardeiul iute fărâmiţat. Când capătă o culoare auriu-deschis şi devin crocante, scoateţi-le pe un şervet de hârtie.

Incercaţi dovleacul cu un cuţit — dacă interiorul este moale şi cuţitul intră fără probleme, înseamnă că e gata. Puneţi dovleacul la scurs într-o strecurătoare şi lăsaţi-l să stea puţin în aburi. Când nu mai frige, înlăturaţi cele două capete (cuţitul trebuie să treacă prin miez ca prin unt), lăsând însă coaja, care trebuie să fie moale şi dulce.

Tăiaţi dovleacul în două şi scoateţi seminţele. Puneţi-le într-o strecurătoare şi clătiţi-le cu apă rece, apoi puneţi-le în tigaia în care aţi prăjit pesmetul. Lăsaţi-le să se prăjească un minut-două la foc mic, timp în care tăiaţi dovleacul în bucăţi mari şi îl transferaţi pe un platou mare, împreună cu zeama.

După ce s-au prăjit seminţele, stingeţi focul şi adăugaţi în tigaie pesmetul. Presăraţi parmezanul peste pangrattato şi seminţele de dovleac, amestecând uşor. Fără să scăpaţi tigaia din ochi, ca să nu se ardă conţinutul, turnaţi de sus peste dovleacul fierbinte ulei de măsline extravirgin şi oţet balsamic, apoi presăraţi sare şi piper.

Puteţi adăuga şi puţin pătrunjel sau busuioc tocat. Când pangrattato s-a rumenit, scoateţi-l într-un bol mic şi serviţi-l alături de platoul cu dovleac; absolut delicios

Dovleac fiert delicios cu seminţe de dovleac si pangrattato de parmezan

Pofta buna!

 

1 comentariu

  1. Bine ca nu ma omor dupa dovleac

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.