Cozonac cu mac si visine

Printeaza

Cozonac cu mac si visine din: faina, drojdie, zahar, lapte, visine, ciocolata, cacao, oua, coniac, dulceata.

Ingrediente:Cozonac cu mac si visine

Aluat:

  • 500 g făină
  • 20 g drojdie proaspătă
  • 1 ou
  • 1 gălbenuş
  • 1 linguriţă sare
  • 3 linguri zahăr
  • 250-300 ml lapte
  • 50 g unt
  • coajă rasă de lămâie
  • 800 g vişine fără sâmburi
  • 250 g zahăr
  • 200 g ciocolată amăruie
  • 2 linguri cacao
  • 20 ml coniac

Umplutură:

  • 500 g dulceaţă de vişine cu ciocolată
  • 7 linguri mac măcinat
  • 3 linguri zahăr pudră
  • 1 ou
  • 1 plic zahăr vanilat
  • boabe de vişine fără sâmburi

 

Mod de preparare:

Se prepară dulceaţa; se fierb vişinele fără sâmburi cu zahăr; se lasă să se lege şi se adaugă ciocolata, 2 linguri cacao şi coniac.

Se face o maia din drojdie, 2 linguriţe zahăr, 2 linguri făină şi puţin lapte; se lasă la cald 20-30 minute. Se amestecă apoi cu restul ingredientelor pentru aluat şi se frământă.

Se lasă la cald să dospească, până ce-şi dublează volumul. Se pune deoparte o bucată de aluat; din restul se întinde o foaie dreptunghiulară şi se crestează pe latura lungă, formând franjuri cu lăţimea de 2 cm şi lungimea de 8-10 cm.

Restul de foaie se unge cu dulceaţă şi se presară 1/2 din cantitatea de mac amestecat cu zahăr pudră şi vanilat. Se rulează aluatul. Se aşază cozonacul în formă de cerc în tava pentru copt, astfel încâtcapetele franjurilor din aluat să vină în interiorul cercului.

Aluatul pus deoparte se împarte în trei bucăţi egale, din care se întind 3 discuri cu diametrul de 10 cm. Se aşază primul disc în interiorul cercului de cozonac, se unge cu dulceaţă de vişine cu ciocolată, se presară jumătate din macul rămas, apoi se pune următorul disc şi se repetă operaţiunile.

Se termină cu cel de-al treilea disc de aluat. Se lasă la dospit; după 15 min. se unge întreg cozonacul cu oul bătut şi se lasă la dospit încă 30 min.te din macul rămas, apoi se pune următorul disc şi se repetă operaţiunile.

Se termină cu cel de-al treilea disc de aluat. Se lasă la dospit; după 15 min. se unge întreg cozonacul cu oul bătut şi se lasă la dospit încă 30 minute.

Se coace 30-35 minute, la cuptorul preîncălzit la 180°C.5 Se scoate din cuptor şi se unge imediat cu lapte îndulcit. Când s-a mai răcit, se unge discul de deasupra cu dulceaţa de vişine şi ciocolata rămasă şi se decorează cu boabe de vişine fără sâmburi.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.