Branza Raclette

Printeaza

Branza Raclette

RacletteRaclette este denumirea generică a unei categorii de brânzeturi elveţiene semitari, originare din cantonul Valais, produse din lapte de vacă nepasteurizat.

Producţia este asigurată de numeroşi mici fabricanţi. Brânza are o textură relativ fermă, cu puţine goluri de aer şi un gust de unt. Numele brânzei este de regulă imprimat pe coajă.

Cuvântul raclette denumeşte în franceză orice instrument abraziv (de la verbul racler, „a râzui”) şi descrie modul tradiţional, în care se mănâncă aceste brânzeturi’în zona lor de provenienţă.

 

Brânza se taie în două, fiecare jumătate se încălzeşte – uneori într-un dispozitiv tradiţional special, însă în orice caz la foc deschis – iar brânza pe jumătate topită este întinsă pe farfurii, unde este amestecată cu ceapă, castraveciori muraţi, ciuperci, cartofi copţi şi alte legume, uneori chiar şi carne conservată.

Acest fel de mâncare a fost probabil creat de ciobanii de la munte, care mâncau brânza în acest fel, cu pâine, adunaţi în jurul focului.

La fel ca multe alte brânzeturi elveţiene, Raclette nu se produce doar în Elveţia, ci şi în estul Franţei, în principal în regiunile Savoia şi Franche-Comte.2

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.