Pitta crocantă cu humus

Printeaza

O reteta delicioasa de pitta crocanta cu humus din: naut, cumin, usturoi, zeama de lamaie, ulei de masline, crema de branza, piper, boia, pitta si susan. Această gustare uşor de preparat are neaşteptat de multe substanţe benefice pentru sănătate. Bucăţile de pitta sunt transformate în bastonase de pâine crocantă. Se potrivesc de minune cu un humus cremos.

 

Ingrediente:Pitta crocantă cu humus

  • 1 conservă (aproximativ 400 g) năut clătit şi scurs
  • 1/2 linguriţă cumin măcinat
  • 2 căţei de usturoi zdrobiţi
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 2 linguriţe ulei de măsline
  • 150 g cremă de brânză proaspătă, practic fără grăsimi
  • piper după gust
  • boia şi cumin măcinat pentru ornat

pentru pitta:

  • 6 bucăţi de pitta (lipii) mici
  • 1 linguriţă ulei de măsline
  • 40 g susan

 

Mod de preparare:

Se pun într-un robot de bucătărie năutul, cuminul, usturoiul, zeama de lămâie, uleiul de măsline şi crema de brânză. Se mixează 1-2 minute sau până când s-a format o pastă, oprind robotul o dată sau de două ori pentru a încorpora şi compoziţia de pe pereţii vasului.

Ca variantă, se pun ingredientele într-un castron, de preferat cu fundul plat, şi se mixează cu un blender de mână. Pentru ca pasta să nu fie foarte fină, se zdrobeşte năutul cu un tel pentru pasat cartofi sau cu o furculiţă, apoi se adaugă şi celelalte ingrediente.

Se asezonează humusul cu piper după gust, apoi se pune într-un castron. Se acoperă şi se dă la frigider până în momentul servirii.

Pentru a prepara pitta, se încălzeşte grătarul din cuptor la maximum. Se aşază bucăţile pe o tavă şi se ung la suprafaţă cu jumătate din cantitatea de ulei de măsline. Se presară jumătate din cantitatea de seminţe de susan. Se dau la cuptor şi se ţin aproximativ 1 minut sau până când bucăţile de pitta şi susanul s-au rumenit.

Se întorc pe partea cealaltă, se ung cu restul de ulei de măsline şi se presară susanul rămas. Se pun din nou sub grătar şi se mai prăjesc I minut sau până când bucăţile de pitta şi susanul s-au rumenit. Se taie cu o foarfecă bucăţile fierbinţi în fâşii de 2 cm lăţime. Se lasă să se răcească şi să se usuce puţin. (Bucăţile crocante de pitta se pot păstra într-o cutie ermetică 1-2 zile.) Se presară un praf de boia şi de cumin peste humus, după gust, apoi se serveşte cu bucăţi de pitta şi felii de lămâie.

Variante: Cu sos de vinete: Se coc 2 vinete medii, întorcându-se des, până când se înmoaie şi se înnegresc. Se pun într-o pungă de plastic şi se lasă să se răcească puţin. Se taie în sferturi şi se curăţă de coajă. Se lasă 15 minute la scurs, apoi se stoarce uşor toată zeama.

Se amestecă într-un robot de bucătărie, cu 1 căţel de usturoi zdrobit, 1 lingură cumin măcinat, zeama de la 1 lămâie, 4 linguri pastă de susan (tahini), 1 lingură ulei de măsline, 2 linguri mentă verde tocată şi piper după gust. Se ornează cu praf de chilii foarte iute şi frunze de mentă verde.

Lipie libaneză Se desface lipiaîn două. Se pisează 2 linguri de seminţe de mac, 2 linguri de seminţe de susan prăjite şi 2 linguri de cimbru verde. Se amestecă în 3 lin­guri de ulei de măsline. Se unge lipia pe interior cu acest amestec. Se prăjeşte până se rumeneşte. Se lasă să se răcească. Se rupe în fâşii.

Pitta crocantă cu humus

Pitta crocantă cu humus

Poftă bună!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.