Fragii, zmeura şi căpşunile – Sanatate

Printeaza

Fragii, zmeura şi căpşunile au o putere de vindecare aşa de mare, încât ar trebui să înlocuiască medicamentele.

reteteCăpşunile sunt utilizate încă din Antichitate ca medicamente naturale. Francezii au început culti­varea căpşunilor în cele­bre­le lor grădini, încă din se­colul al XIV-lea, la loc de frunte aflân­du-se regii ange­vini, care le ofe­reau su­pra­fe­ţe impre­sio­nan­te.

Instrucţiunile de cultivare şi re­col­tare a căp­şu­­nilor au a­pă­rut men­ţionate în cărţi înce­pând cu anul 1578. Cele mai bune mo­men­te pentru a cum­­păra căp­şuni sunt lu­nile iunie şi iulie, când energia lor se află la ma­ximum.

Alegeţi fruc­te tari, cu o culoare intensă, codiţă verde şi aromă puternică. Căpşunile pot fi păstrate în frigider timp de până la două zile şi pot fi spălate chiar înainte de a le folosi.

Artrită reumatoidă, gută

Timp de trei săptămâni, consumaţi la micul dejun doar o farfurie plină cu căpşuni proaspete şi mărunţite, la care adăugaţi o linguriţă cu miere şi una cu polen. Nu consumaţi alte alimente timp de trei ore.

Selectaţi 5 căpşuni mari sau 7 mici. Se pun împreună cu două ceşti cu apă într-un blender, timp de două minute. Sucul se consumă o dată pe zi, de preferinţă dimineaţa.

Inflamaţii şi infecţii urinare, litiază urinară

Consumaţi zi de zi 500-700 grame căpşuni, în porţii de câte 200-250 grame pe zi.

Zdrobiţi 200 de grame de căpşuni şi puneţi-le într-un vas. Turnaţi un litru şi jumătate de apă peste ele. Lăsaţile la macerat două ore, cu capac, într-un loc cald, la lumină. Din când în când, amestecaţi preparatul cu o lingură. Strecuraţi şi beţi lichidul pe parcursul unei zile (nu se păstrează de pe o zi pe alta). Se fac cure de cel puţin trei săptămâni.

Constipaţie, colită, insuficienţă hepatică, litiază biliară

Dimineaţa, cu o jumătate de oră înainte de mi­­cul dejun, beţi o jumătate de pahar cu suc proas­păt de căpşuni. Cu o jumătate de oră înainte de ma­sa de prânz şi cină, consumaţi câte 200 de grame de căpşuni.

Mâncaţi până la un kilogram de căpşuni pe zi, împărţit în 2-3 porţii, între mese, timp de două săptămâni.

Anemie, inapetenţă, convalescenţă

Consumaţi o dată pe zi următorul prepa­rat: luaţi 200 de grame de căpşuni proaspete, pune­ţi-le într-un vas mic şi amestecaţi-le cu o linguriţă cu miere şi o lingură cu vin roşu. Acoperiţi vasul şi ţineţi-l la frigider o jumătate de oră.

Pete pe piele, acnee, piele descuamată

Zdrobiţi 4-5 căpşuni bine coapte şi ames­tecaţi-le cu două linguri cu miere. Aplicaţi pasta pe faţă cu degetele. Se lasă timp de 30 de minute. Se spală cu apă rece. Repetaţi la fiecare două zile.

Zmeura

Din micuţele fructe moi şi parfumate iau naş­tere cele mai căutate dulceţuri, prăjituri, înghe­ţate, lichioruri şi vinuri aromatice. Dar zmeura este şi un vindecător natural. Pentru a-i folosi la ma­ximum calităţile, ale­geţi zmeură de un roşu închis, şi tare la atingere. Rezistă nu mai mult de trei zile în frigi­der, dar o puteţi păstra şi în congelator.

Răceală, gripă, febră, tuse, bronşită, infecţie respiratorie, infecţie urinară

Beţi unul-două pahare cu suc proaspăt de zmeură pe zi, adăugând o linguriţă de mie­re.

Consumaţi câte o lin­gură cu gem de zmeură de 2-3 ori pe zi.

Umpleţi până la jumă­tate un recipient de sticlă, cu zmeură proaspătă. Cu ajutorul unei lin­guri de lemn zdrobiţi fructele, apoi adăugaţi miere, cât să le aco­pere. Amestecaţi mierea cu zmeura zdrobită până la omogenizare şi lăsaţi preparatul acoperit cu capac să stea la tem­peratura camerei, 3-4 ore. Apoi mutaţi-l la frigider. Amestecul se consumă în de­curs de o săptămână, câte 2-3 linguriţe la o cană cu ceai negru fierbinte, pe post de îndulcitor. Se beau 2-3 căni cu ceai pe zi.

Durere în gât

Amestecaţi o cană cu suc de zmeură cu o jumătate cană infuzie de cimbru şi 4 picături de ulei esenţial de mentă. Faceţi gargară cu acest pre­parat, de-a lungul unei zile.

Gastrită, ulcer gastroduodenal, constipaţie, gută, astenie, slăbiciune

Consumaţi zmeură proas­pătă, câte 100-150 g, de două ori pe zi, pe stomacul gol, în cure de cel puţin 2 săptă­mâni.

Consumaţi câte o jumă­tate de pahar cu suc proaspăt de zmeură, de două ori pe zi.

Pentru a preveni cancerul

Consumaţi zmeură proas­pătă, câte 200 g zilnic, între mese, în cure de cel puţin o lună.

Pentru a încetini evoluţia varicelor

Zdrobiţi o mână de zme­ură şi aplicaţi-o sub formă de cataplasmă pe zona afectată. Se ţine 20 de minute. Se repetă în fiecare zi, timp de 2 săptămâni.

Împotriva obezităţii

Consumaţi înainte de masa de prânz şi cină câte 300 grame de zmeură proaspătă, timp de 2 săptămâni. Porţiile de mâncare vor fi reduse la jumătate.

Puneţi în blender sucul de la un grapefruit şi o mână de zmeură şi amestecaţi câteva secunde. Beţi acest suc zilnic, cel puţin o lună.

Fragii

Erau deja consumaţi acum 10.000 de ani, iar prima dovadă istorică datează din epoca neolitică. Aceste fructe sunt menţionate şi în Biblie, pentru delicateţea şi proprietăţile lor benefice. Fragii au şi darul de a preveni sau a vindeca o serie de afec­ţiuni.

Gută, infecţie urinară, litiază urinară, boli reumatice

Consumaţi în fiecare zi 100-150 grame de fragi proaspeţi, cu o jumătate de oră înainte de masă.

Stări de slăbiciune, astenie, convalescenţă, adjuvant în tuberculoză

Beţi de două ori pe zi câte o jumătate de pa­har cu suc proaspăt de fragi, amestecat cu o lin­guriţă cu miere.

Luaţi câte o lingură cu dulceaţă de fragi, de trei ori pe zi, cu apă.

 

Articol preluat de aici

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.