Vichyssoise

Printeaza

VichyssoiseSupele franţuzeşti de praz cu cartofi, specifice gastronomiei rurale, sunt populare încă de când a fost adus cartoful în Europa. Insă, abia în 1917, Louis Diat, bucătar-şef la Ritz-Carlton din New York, a avut ideea de a servi o astfel de supă rece şi de a o îmbogăţi cu smântână. El s-a inspirat din reţeta supei de cartofi şi praz pe care o cunoştea din copilărie şi care se mânca fierbinte. Diat a numit această supă răcoritoare vichyssoise, după numele oraşului Vichy, în apropierea căruia se afla localitatea lui de baştină.

Vichyssoise este o supă-crema în a cărei compoziţie intră ceapă, praz, cartofi, supă de pui şi smântană. Pentru ca supa sa-şi păstreze culoarea albă, în ea se pune numai partea albă a prazului. însă mulţi bucătari folosesc şi partea verde, obţinând astfel o supa de culoarea smaraldului. Vichyssoise se serveşte rece, cu puţin arpagic verde deasupra, tocat foarte mărunt.

Odinioară, aceasta era cea mai populară supă rece, însă de câteva zeci de ani ea a fost surclasată de gazpacho. Iarna vichyssoise se poate servi şi caldă, în acest caz numindu-se potage Parmentier.

Vichyssoise_07

Supa Vichyssoise

Vichyssoise

Pofta buna!

 

1 comentariu

  1. Este o supa foarte buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.