Baba ghanoush

Printeaza

Baba ghanoush

Baba ghanoush este o specialitate a bucatariei levantine, dar apare sub diferite forme in tot spatiul mediteraneean, in Rusia, in nordul Africii si chiar in sudul Asiei. Este un sos usor condimentat, care se serveste impreuna cu o paine nedospita, de exemplu lipia.

In mod obisnuit, pentru preparare se folosesc vinete, care se cresteaza cu cutitul si se prajesc pe gratar sau se coc intregi, dupa care miezul lor maroniu se scobeste si se foloseste la un piure, preparat cu ulei de masline.

Se adauga ceapa tocata marunt si rosii cubulete, acest amestec fiind puternic condimentat cu usturoi, chimen macinat, sue de lamaie si patrunjel.

Cel mai bine este ca mancarea sa pastreze o aroma distincta de fum, de la vinete coapte.

Daca sunt facute pe gratar, in piureul de vinete se poate lasa putina coaja arsa si atunci gustul va fi perfect, o combinatie unica de dulce, sarat Si amar.

Baba_ghanoush_03

In Egipt, aceasta mancare este inrudita de departe cu hummus-ul grecesc, datorita faptului ca, pentru prepararea ei se foloseste tahini (o pasta obtinuta din seminte de susan). In mod sugestiv, in Rusia gurmanzii numesc acest fel caviar de vinete.

Baba_ghanoush_06

Baba ghanoush

Baba_ghanoush_08

Ingrediente:

  • 1 vanata
  • 75 ml suc de lamaie
  • 75 ml tahini
  • 2  linguri seminte de susan
  • 2 catei de usturoi, dati pe razatoare sare
  • piper negru proaspat macinat, dupa gust
  • 1-1/2 lingura ulei de masline

 

Mod de preparare:

incalziti cuptorul la 200 C. Ungeti putin cu ulei o tava de copt. Intepati bine vanata cu o furculita, apoi puneti-o pe tava si dati-o la cuptor, intorcand-o din cand in cand, timp de 30-40 de minute, pana cand se inmoaie.

Baba_ghanoush_09

Scoateti-o din cuptor si puneti-o intr-o punga de plastic pentru cateva minute, apoi curatati-o de coaja.

Baba_ghanoush_10

Puneti miezul vinetei, sucul de lamaie, tahini, semintele de susan si usturoiul intr-un blender electric si amestecati-le pana se formeaza un piure.

Baba_ghanoush_12

 

Asezonati cu sare si piper dupa gust. Puneti amestecul obtinut intr-un castron si adaugati treptat uleiul de masline. Lasati-l la frigider timp de 3 ore inainte de a-l servi.

Baba_ghanoush_14

Baba ghanoush

Baba_ghanoush_15

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.