5 leacuri – condiment pentru ficat

Printeaza

Ceai1Sanatatea organismului uman depinde in mare masura de sanatatea si buna functionare a ficatului, organul intern cel mai mare şi diversificat din punct de vedere metabolic. Laboratorul organismului uman, cum este denumit ficatul, prelucreaza toate toxinele pe care intr-un fel sau altul le asimilam. Acesta este motivul pentru care din când în cand gafaie si, decat sa-i dai de lucru cu medicamente, mai bine apeleaza la… condimente. Folosite de mii de ani in alimentatie, dar si in leacuri, condimentele ajuta mancarea sa fie mai usor de digerat, iar ficatul sa fie mai energic.

Ceai de salvie

Amarui-acrisoara, salvia da o aromă specială carnurilor, iar folosita regulat, imbunatateste activitatea ficatului, inlatura balonrile si celelalte indispozitii legate de o proasta functionare a ficatului. Are acţiune depurativa, elimina mucozitatile prea abundente din aparatul respirator si stomac,stimuleaza pofta de mancare, inlatura tulburarile intestinale si diareea. Cand lucrurile merg de-a dreptul prost, nu mai e de ajuns un sos cu salvie, ai nevoie de ceai: oparesti o lingurita cu planta cu 250 ml de apa clocotita si lasi cateva minute. Cura ar trebui sa tina cel putin doua saptamani.

Pulbere de rozmarin

Datorita continutului bogat in antioxidanti, rozmarinul protejeaza ficatul de radicalii liberi, stimuland totodata secretia biliara. Ajuta totodata la dizolvarea si metabolizarea grasimilor depozitate in ficat. Ca sa ajuti ficatul mai eficient decat il ajuta în mod curent, foloseste pulberea: o lingurita cu pulbere (din frunze uscate date prin rasnita de cafea), tinuta sub limba pret de zece minute si inghitita cu putina apa, de trei ori pe zi, inainte de mese. De retinut ca rozmarinul este mai eficace din punct de vedere terapeutic cand este uscat.

Praf de turmeric

Condimentul care da aroma mai cunoscutului curry este unul dintre cele mai puternice „medicamente” pentru ficat. Nu numai ca ajuta ficatul sa elimine toxinele, dar are si o contributie majora la regenerarea celulelor hepatice. Stimuleaz productia de bila si imbunatateste functionarea vezicii biliare. Foloseste-l si tu, nu numai la orezul asiatic, ci si intr-un ceai la fel de exotic, dar si foarte-foarte sanatos; in fiecare dimineata prepara o infuzie aromată din: o cana cu apa clocotita in care adaugi zeama de la 1/2 lamaie, 1 lingurita cu turmeric plus scortisoara si o lingurita rasa cu miere.

Pulbere de levantica

Folosita la noi mai puţin drept condiment, levantica este bogata in principii amare, atat de bune pentru un ficat obosit. 0 gasesti la raionul de condimente, in pungulitele acelea pe care scrie condimente provensale, dar si la magazinele tip plafar. S-ar putea sa n-o agreezi pe post de condiment la fripturi, cartofi sau tocanite, asa ca profita de calitatile ei terapeutice facand o cura de 7-10 zile cu pulbere de levantica: o lingurita pe stomacul gol, de patru ori pe zi, sporeste secretia de bila si ajuta la drenarea ei, favorizand activitatea ficatului si calmand durerile abdominale.

Ceai de nucsoara

Sora a scortisoarei (ca aroma), nucsoara a ajuns pe la noi din indepartatele Indii, ca sa ne ajute sa digeram usor carnurile gustoase, dar cam grele. Seamana cu o nuca mai mica, se foloseste (si în alimentatie) sub forma de pulbere si are importante calităţi curative: proprietati calmante, afrodiziace, sedative, tonice. Un ceai de nucşoară pe zi reduce considerabil continutul de colesterol rau (LDL) si depozitele adipoase din ficat, inima si aorta.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.