Inghetata

Printeaza

Inghetata

InghetataIdeea de a îngheţa un lichid dulce şi a-l consuma rece, în zilele fierbinţi, a apărut cu cel puţin 2500 de ani în urmă.

Chinezii, grecii şi mai târziu romanii aduceau gheaţă şi zăpadă de pe cele mai înalte vârfuri de munte şi le amestecau cu lapte şi sucuri de fructe, pentru a le servi împăratului. Ulterior, s-a descoperit că apa salină are un punct de îngheţ mai scăzut decât apa simplă, ceea ce a dus la inventarea maşinii de preparat îngheţată.

Gheaţa se amesteca cu sare, într-un butoiaş de lemn, în interiorul căruia se aşeza o oală metalică, umplută cu smântână şi sucuri de fructe. Amestecul din recipientul metalic era frecat multă, multă vreme cu mâna, pentru a sparge cristalele mari de gheaţă, până când amestecul îngheţa, îngheţata a fost multă vreme un desert rezervat celor bogaţi, deşi la Paris au fost înfiinţate câteva magazine de îngheţată, cel mai faimos dintre ele fiind Procope, deschis în 1686.

La sfârşitul secolului XIX, maşinile pentru prepararea îngheţatei au fost perfecţionate, iar congelarea a .devenit mai ieftină, astfel încât a crescut numărul acestor magazine, în special în Statele Unite ale Americii. îngheţata a devenit treptat un desert larg răspândit şi apreciat în zilele noastre.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.