Retete de Craciun: Prajitura simpla si rapida
PrinteazaRetete de Craciun: Prajitura simpla si rapida din: oua, faina, ulei, smantana, lamaie, praf de copt, zahar, sare.
- 5 ouă
- 500 g făină
- 4 linguri cu ulei
- 1 cană cu smântână
- 1 lingură cu răzătură de lămâie
- 1 pacheţel cu praf de copt
- 4 linguri cu zahăr
- 1/2 linguriţă cu sare
- 2 linguri cu zahăr farin
Mod de preparare:
Spălaţi ouăle, separaţi gălbenuşurile într-un castron adânc. Amestecaţi energic cu lingura de lemn si încorporaţi uleiul pus câte puţin.
După ce s-a terminat uleiul, încorporaţi zahărul – pus câte 1 lingură – frecând în continuare. Omogenizaţi amestecul, puneţi 1 cană cu faină şi amestecaţi fară oprire.
Puneţi în aluat jumatate din cantitatea de smântână, apoi turnaţi restul de faină, în care aţi pus praful de copt şi răzătură de lămâie.
Frământaţi aluatul. Dacă aluatul este prea tare, puneţi restul de smântână si frământaţi 5 min, după care lăsaţi aluatul la rece 30 min.
Scoateţi aluatul din frigider, întindeţi foaie groasă de 1 cm, tăiaţi forme diferite: rotunde sau semilune (cu gura paharului), pătrate sau romburi (cu un cuţit ascuţit bine).
Puneţi formele de aluat pe tavă neunsă, coaceţi la foc iute 15 min şi scoateţi pe platou cand se desprind de tavă. Pudraţi cu zahăr farin, serviţi numai când s-au răcit.
Pofta buna!