Pui fript cu lamaie, cimbru si sunca

Printeaza

Pui fript cu lamaie, cimbru si sunca din: carne de pui, lămâie, prosciutto sau şuncă de Parma, usturoi, cimbru proaspăt, sare, piper negru, unt moale, cartofi, rădăcină de ţelină.

Pui fript cu lamaie, cimbru si sunca

Ingrediente:

  • 1,8 kg carne de pui, preferabil organică
  • 1 lămâie mare
  • 8 felii subţiri de prosciutto sau şuncă de Parma
  • 1-2 căţei de usturoi, decojiţi şi tăiaţi în bucăţi mici
  • 2 mâini bune de cimbru proaspăt
  • sare şi piper negru proaspăt măcinat
  • 115 g sau 1/2 pachet de unt moale
  • 1 kg cartofi, decojiţi şi tăiaţi în bucăţi
  • 1 rădăcină mare de ţelină, decojită

Mod de preparare:

Preîncălziţi cuptorul şi o tavă pentru copt de mărime adecvată la 220°C/treapta 7 la cel pe gaz.

Spălaţi puiul atât la exterior, cât şi în interior, şi uscaţi-l cu ajutorul unui şervet de hârtie. Cu degetele, desprindeţi parţial pielea de pe pieptul puiului. Este important să nu sfâşiaţi pielea.

Cu un aparat pentru decojit, îndepărtaţi şi tocaţi în bucăţi coaja galbenă şi aromată a lămâii, lăsând deoparte conţinutul. Apoi rupeţi feliile de prosciutto în bucăţi şi puneţi-le într-un castron împreună cu bucăţile de coajă de lămâie, usturoiul şi cimbrul.

Condimentaţi, apoi amestecaţi bine cu untul moale. Introduceţi o parte din această compoziţie în spaţiul creet între carne şi piele — iar cu ce rămâne frecaţi bine toată suprafaţa păsării, inclusiv interiorul. Carnea va deveni extrem de aromată.

Apoi, crestaţi carnea în zona copanelor, astfel încât să-i permiteţi căldurii să penetreze mai bine, pentru a da un gust şi mai grozav.

Tăiaţi lămâia decojită în jumătate şi împingeţi-o în interiorul puiului. Apoi aşezaţi puiul într-o tavă pentru copt bine încinsă şi coaceţi-l vreme de 25 de minute în cuptorul preîncălzit.

In timp ce se face puiul, fierbeţi cartofii pe jumătate (timp de 10 minute) în apă sărată, apoi scurgeţi-i. Tăiaţi ţelina în bucăţi neregulate, cam de aceeaşi mărime cu cartofii.

Scoateţi puiul din cuptor, moment în care untul trebuie să se fi topit deja şi să fi ajuns pe fundul tăvii, aromând puiul şi aşteptând să înmiresmeze cartofii şi telina.

De obicei, eu introduc o furculiţă în cavitatea puiului şi îl ridic din tavă pentru 20 de secunde, timp în care pun legumele în tavă şi le amestec bine, acoperindu-le cu sosul de unt. Aşezaţi puiul înapoi, peste legume, şi gătiţi totul încă 45 de minute.

Apoi lăsaţi-l 10 minute la răcit. După ce veţi scpate carnea, cartofii şi ţelina, veţi putea pregăti un sos uşor punând tava pe aragaz, împreună cu ceva vin şi nişte supă de bază, fierbându-le puţin la foc mic şi lăsând să cadă în sos şi resturile gustoase răzuite de pe marginea tăvii.
Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.