Paratha

Printeaza

Paratha este denumirea unei lipii indiene fără drojdie. Ea este originară din regiunea care formează în prezent statut Pakistan. Este de culoare maronie deoarece se face din făină integrală de grâu.

Aluatul, la care se adaugă ulei pentru mai multă supleţe, este frământat, apoi lăsat să se odihnească 20-30 de minute. Se întinde în foi subţiri, ca nişte clătite, care se împăturesc în triunghiuri sau pătrate şi se coc pe vatră sau în tavă.

Lipiile paratha se mănâncă, în mod tradiţional, fierbinţi, cu chutney şi iaurt, ca garnitură alături de un curry sau ca fel de mâncare principal, cu legume sau ghee.

Datorită formei sale, paratha poate fi umplută pentru a fi servită ca gustare între mese sau ca antreu. Umplutura se face, de obicei, din legume, de exemplu cartofi fierţi şi conopidă şi/sau paneer (brânză indiană din lapte închegat).

Kerala parata este o paratha de formă ovală. Aluatul se lasă să crească timp de 4 ore, pentru a forma o lipie moale. La prepararea unui alt sortiment de paratha, aluatul de făină se frământă cu ghee, rezultatul fiind un aluat asemănător celui de foitaj.

Ambele variante de paratha sunt îndrăgite în Occident şi sunt savurate în întreaga Indie şi în diaspora indiană. In Trinidad Tobago se mănâncă o paratha de dimensiuni foarte mari.

 

Paratha

Paratha

 

 

 

 

 

 

 

 

Pofta buna!

Lipii indiene cu iaurt

Lipii indiene cu iaurt din: faina, iaurt, ulei, drojdie, zahar, sare. Ingrediente: 300 g făină un pahar mic iaurt o lingură ulei o linguriţă drojdie uscată o linguriţă zahăr un praf sare 50 ml apă caldă   Mod de preparare: Făina se pune într-un vas, se face un gol la mijloc, se toarnă uleiul, se […]

Lipii indiene

Denumirea generică a lipiilor indiene este roti, un cuvânt care înseamnă „pâine” în limbile hindu şi urdu (cunoscută sub denumirea de chapati în sudul Indiei). Este o pâine nedospită, dar uşoară şi elastică, datorită unui aluat din făină şi apă, care se frământă bine, se modelează şi se lasă câteva ore sau peste noapte să […]

Reteta zilei: Aperitive cu sos de vinete si lipii crocante

Aperitive cu sos de vinete si lipii crocante din: vinete, usturoi, tahini, migdale, suc de lamaie, chimen, menta, ulei de masline, sare, piper, lipii, seminte de susan, seminte de mac. Ingrediente:  2 vinete 1 catel de usturoi, zdrobit 4 lingurite tahini 25 gr pudra de migdale sucul de la 1/2 lamaie 1/2 lingurita pudra de […]

Lipii umplute cu carnati

Lipii umplute cu carnati din: lipii, aripi de pui, carnati, carne, usturoi, rosie, ridichi, iaurt, patrunjel. Ingrediente: 4-6 lipii 2-3 aripi de pui sau 2-3 ficăţei carne friptă de orice fel 1-2 cârnaţi fripţi pe grătar 2-3 căţei de usturoi zdrobiţi 1 roşie 4-6 ridichi de lună 4 linguri cu iaurt 6-8 tije de pătrunjel […]

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.