Pastirma de vita

Printeaza

Pastirma este denumirea unui fel de carne de vită, uscată şi sărată, care provine din Turcia, unde se consumă şi astăzi în cantităţi mari.

Numele provine dintr-un cuvânt turcesc care înseamnă „presat” şi se referă la modul în care călăreţii turci conservau carnea, aşezând feliile sub şa, lateral, unde erau bine presate.

Cea mai bună pastirma se găseşte în prezent în Kayseri, unde se prepară din toate felurile de carne de vită, de la cel mai delicat muşchi şi până la spată. Mai întâi, ea se lasă cu sare din belşug cel puţin două zile, apoi se usucă la aer între 6 şi 16 zile.

Ultima etapă a procesului de conservare este probabil şi cea mai importantă. Carnea se unge cu o pastă aromată, preparată din usturoi, ardei iuţi, chimion turcesc şi un condiment numit ţemen, care serveşte drept conservant.

Pastirma poate fi servită rece, tăiată în felii foarte subţiri sau în straturi groase pe pâine. De asemenea, se poate consuma în bucăţi mai mari, fierte puţin.

 

Pastirma de vita

Pastirma de vita

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.