Crap la cuptor cu vin si smantana

Printeaza

Crap la cuptor cu vin si smantana din: crap, unt, smantana, vin, patrnjel, ceapa, pesmet, mirodenii, sare, canapele.

Ingrediente:Crap la cuptor cu vin si smantana

  • un crap proaspăt, mai mare (de preferat de apă curgătoare – fără grăsime)
  • 8-12 linguri unt de casă
  • circa 200 g smântână
  • 1-2 căni vin (alb, sec)
  • 1 legătură pătrunjel
  • 2-3 cepe mici (sau 7-10 bucăţi arpagic)
  • circa 10 căţei usturoi
  • 1 pahar pesmet
  • mirodenii (piper, foi de dafin, cimbru, maghiran)
  • sare
  • mai multe bucăţi de „canapele” (2-3 bucăţi pentru o persoană)

 

Mod de preparare:

Crapul se curăţă bine (de solzi şi de intestine) şi de preferat se taie şi capul. Icrele sau lapţii se spală şi se păstrează pentru mai târziu. Crapul curăţat se spală bine, în mai multe ape, apoi se pune pe un prosop uscat, pentru a se zvânta.

Intr-o tavă sau cratiţă de pământ sau de sticlă termorezistentă, se pun bucăţi de unt (cam jumătate din cantitate), peste care se presară pătrunjelul tocat şi se adaugă ceapa tocată mai mare (sau arpagicul curăţat, dar întreg), usturoiul (de preferat tăiat în feliuţe fine), şi mirodeniile (după gust).

Peştele se şterge cu prosopul, se dă cu sare atât în interior, cât şi pe exterior, apoi se aşază peste amestecul din tavă. In burta peştelui se introduc 1-2 bucăti de unt. Peste peşte se presară cât mai uniform pesmetul şi deasupra se pune restul de unt (bucăţele repartizate cât mai uniform pe suprafaţa peştelui). Tava se pune la cuptor, la foc mic.

După circa 15 minute, când untul este fierbinte şi peştele a început să se facă, tava se scoate din cuptor, în ea se aşază lapţii sau icrele (dacă este cazul), iar peste peşte şi în sosul din tavă se toarnă vinul.

Tava se pune din nou la cuptor, la foc mic, şi din când în când peştele se stropeşte din abundenţă cu sosul din tavă, folosind o lingură de supă sau una mai mare.

Când peştele este făcut, se scoate tava şi sub peşte se introduc canapelele pregătite separat (săltând peştele uşor cu o paletă pentru a nu-l rupe). în cazul în care sunt mai multe felii, cele care nu au loc sub peşte, se pun alături în tavă, pentru a se impregna cu sosul peştelui.

Peste peşte şi canapele se toarnă smântână şi tava se mai dă la cuptor pentru circa 5 minute (fără ca sosul să mai fiarbă).

Preparatul se serveşte cald.

Foarte important! în cazul în care la preparare se foloseşte o tavă din sticlă termorezistentă, o foarte mare atenţie trebuie dată momentelor în care în tava fierbinte se adaugă vinul, iar apoi smântână!

Dacă acestea sunt prea reci, la contactul cu tava fierbinte, din cauza şocului termic aceasta poate plezni, sau chiar să se spargă în mai multe bucăţi. Pentru a evita o astfel de surpriză, trebuie ca la turnare cele două ingrediente (vinul şi smântână) să fie încălzite (sau măcar la temperature camerei) şi/sau ca tava să fie ţinută afară din cuptor cât să se răcească puţin înainte de adăugarea ingredientelor.

 

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.