Micul dejun, bun pentru inimă

Printeaza

Micul dejun, bun pentru inimăUn studiu realizat de o echipă de la Harvard demonstrează încă o dată că micul dejun are o importanță mare pentru sănătate. Cei care sar peste prima masă a zilei prezintă un risc cu 27% mai mare de a suferi o criză cardiacă.
Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, spun nutriționiștii. Au dreptate! Persoanele care nu mănâncă dimineața au mai multe riscuri de a suferi un Glossary Link infarct miocardic sau de a muri din cauza unei boli de inimă decât cele care obișnuiesc să ia micul dejun, conform unui studiu apărut luni, 22 iulie, în Statele Unite.

Cercetările au fost efectuate pe 27.000 de bărbați, cu vârste între 45 și 82 de ani, care au acceptat de a participa la un sondaj privind modul lor de alimentație și consecințele asupra sănătății. Studiul, de mare anvergură, s-a derulat în perioada 1992-2008.

Risc de infarct, cu 27% mai mare

Rezultatele au arătat că bărbații care nu aveau obiceiul de a lua micul dejun prezentau un risc cu 27% mai mare de suferi un infarct miocardic sau de muri din cauza insuficienței cardiace decât cei care mâncau în fiecare dimineață.

Bărbaţii care sar peste micul dejun riscă mai mult să facă o criză cardiacă.

Bărbații participanți la studiu care obișnuiau să sară peste micul dejun erau în general de vârstă activă, fumători, cadre superioare sau angajați în posturi-cheie, celibatari, sedentari sau cu un nivel scăzut de activitate fizică și consumatori de alcool.

Obezitate, hipertensiune, colesterol

„Lipsa micului dejun poate conduce la unele riscuri, precum obezitatea, hipertensiunea, nivelul crescut al colesterolului și glicemiei (diabet), ceea ce poate favoriza în timp apariția infarctului cardiac”, a explicat Leah Cahill, de la Harvard School of Public Health, principalul autor al studiului.

Bărbații care au declarat că nu mănâncă dimineața aveau tendința de a mânca de două ori mai mult în restul zilei decât cei care obișnuiau să ia micul dejun. Iată cum, o dată în plus, săritul peste micul dejun favorizează obezitatea, hipertensiunea, diabetul.

Nutriționiștii spun că absența micului dejun ne pune în mod real sănătatea în pericol. Explicația e simplă: din cauza scăderii importante a nivelului glicemiei în prima parte a zilei, suntem tentați ca în următoarele ore să înfulecăm tot felul de alimente nesănătoase : produse de patiserie, gogoși, ciocolată, hamburgeri, mezeluri etc.

Un mic dejun sănătos

Persoanele care mănâncă zilnic un mic dejun sănătos își controlează mai bine greutatea și consumă o cantitate mai mare de fibre, calciu, vitamin A și C și mai puține grăsimi și zahăr. Potrivit „Abecedarului de nutriție” al profesorului doctor Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române, un mic dejun sănătos va fi compus în principal din combinații alcătuite din următoarele grupe alimentare:

cereale integrale : fulgi integrali de ovăz, secară, porumb ; biscuiți integrali tip crackers ; pâine din făină integrală,
proteine cu conținut redus de grăsimi : șuncă de pui sau de curcan, somon afumat, ou, unt de arahide, semințe, nuci,
lactate : lapte și iaurt degresate, brânză de vaci, urdă,
fructe și legume proaspete.

Persoanele care nu iau micul dejun invocând lipsa de timp pot rezolva această falsă problemă dacă : se trezesc mai devreme cu 15 minute sau pregătesc micul dejun cu o seară înainte.

 

Articol preluat de aici.

 

 

1 comentariu

  1. NU m ai convins cu micul dejun

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.