Desert albanez: Trilece

Printeaza

Trilece din: oua, zahar, faina, zahar vanilat, praf de copt, sare, unt, lapte, smantana, lapte praf, zahar brun, smantana pentru gatit.

Ingrediente:Trilece

Pentru aluat:

  • 5 ouă medii
  • 150-200 g zahăr
  • 185 g făină
  • 25 g zahăr vanilat
  • 3 g praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 10 g unt pentru uns tava

Pentru însiropat:

  • 720 ml lapte
  • 400 ml smântână de gătit
  • 150 g lapte praf

Pentru sosul caramel:

  • 125 g zahăr brun
  • 15 g unt
  • 200 ml smântână de gătit
  • 120 ml lapte

 

Mod de preparare:

Preîncălzeşti cuptorul la treaptă mare. Ungi o tavă antiaderentâ cu unt. Separi albuşurile de gălbenuşuri, punând albuşurile într-un vas mai mare, iar gălbenuşurile într-un vas mai mic. Adaugi un praf de sare peste albuşuri şi le baţi bine până se întăresc. Adaugi zahărul şi mai baţi cu mixerul încă 5 minute.

Baţi şi gălbenuşurile bine şi apoi le adaugi treptat, amestecând continuu cu mizerul, peste spuma de albuşuri întărită. Separat, într-un bol mic, amesteci făina cu praful de copt şi cu zahărul vanilat. Adaugi apoi treptat peste ouă, amestecând continuu, dar de data aceasta cu o lingură de lemn. Când obţii un amestec mătăsos şi omogen, îl torni în tavă şi îl uniformizezi cu lingura de lemn sau cu o spatulă.

Dai la cuptor până se rumeneşte uşor şi blatul nu se mai lipeşte de scobitoare (circa 40 de minute).

Pregăteşti sosul caramel aşa:

Pui zahărul şi untul într-o crăticioară şi le laşi la foc mic (fără să amesteci), să formeze o mixtură maronie. Poţi amesteca abia după ce se topeşte zahărul. Adaugi laptele şi smântână încetişor, în timp ce amesteci cu rapiditate. Nu te îngrijora dacă se întăreşte puţin zahărul, se va topi la loc.

Amesteci până obţii un sos de caramel. Va trebui să ai răbdare la această fază, va dura ceva, dar merită efortul. într-un bol adânc, mixezi laptele cu laptele praf, până se formează mici bule. Adaugi smântână lichidă şi amesteci timp de 2 minute. Când blatul se răceşte, îl tai în porţii egale. înţepi cu scobitoarea de vreo 4 ori fiecare bucăţică în parte. Torni crema de lapte în mod egal peste blatul prăjiturii. Vei observa că se va absorbi destul de repede.

Când caramelul şi blatul sunt gata, torni caramelul în mod egal peste blat.

Serveşti rece

 

Trilece

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.