Tarta cu rubarba si gem de caise

Printeaza

Tarta cu rubarba si gem de caise

Când a apărut pe piaţa europeană, adusă din China, rubarba a fost apreciată pentru proprietăţile ei medicinale.

Abia în secolul XVII, rubarba a început să fie cultivată în Europa şi în scopuri alimentare.

Rubarba fiartă este un adevărat deliciu. La fel de gustoasă este şi în combinaţie cu căpşuni, într-o plăcintă clasică, într-un desert cobbler sau în diferite gemuri. Regina deserturilor cu rubarbă este însă tarta cu frişcă proaspătă.

Ingrediente:Tarta cu rubarba si gem de caise

Pentru blat:

  • 175 g făină obişnuită
  • 1/2 linguriţă sare
  • 125 g unt nesărat, răcit, tăiat în bucăţi mici
  • 40 g zahăr
  • 2 gălbenuşuri mari de ou
  • 2 linguri (sau mai mult) de apă faorte rece
  • 3 linguri gem de caise

Pentru umplutură:

  • 200 g zahăr
  • 75 ml apă
  • 3 fâşii de coajă de lămâie (doar partea galbenă)
  • 1/2 beţigaş de scorţişoară
  • 1 kg rubarbă proaspătă, curăţată de capete, tăiată în bucăţi diagonale

 

Mod de preparare:

Făina şi sarea se amestecă într-un robot de bucătărie. Se adaugă untul şi se omogenizează, până se obţine o compoziţie sfărâmicioasă.

Se toarnă zahărul şi gălbenuşurile de ou şi se prelucrează rapid în robot, până se încorporează în compoziţie. Se adaugă 2 linguri de apă şi se amestecă din nou, până se formează cocoloaşe umede. Dacă aluatul este uscat, se mai adaugă puţină apă, pentru a-l umezi.

Din aluat se formează o bilă, care se aplatizează în forma unui disc. Se înveleşte în folie de plastic şi se pune la frigider cam 30 de minute, până ce aluatul este suficient de tare pentru a putea fi întins.

Discul de aluat se întinde pe o suprafaţă pe care s-a presărat făină, într-o formă rotundă cu un diametru de 30 cm. Se transferă într-o formă de tartă cu fund detaşabil, de 23 cm. Marginile se ajustează la o înălţime de 5 mm. Se îndoaie, pentru a avea o grosime dublă faţă de blat. Se pune în congelator 15 minute.

Cuptorul se încălzeşte la 180°C. Peste blatul răcit se întinde o folie care se umple cu boabe de fasole uscată sau greutăţi pentru aluaturi,Se dă la cuptor, cam 20 de minute, până încep să se coacă marginile. Se scot folia şi boabele de fasole. Se aşează la cuptor, se coace până ce blatul devine maro auriu, cam 15 minute, înţepând cu furculiţa bulele care apar.

Blatul se unge cu gem şi se coace până se îngroaşă gemul, cam 5 minute. Tarta se lasă la răcit, într-o tigaie mare, grea, se amestecă zahărul cu apa, la temperatură scăzută. Se amestecă până se dizolvă zahărul. Se adaugă coaja de lămâie şi scorţişoara.

Se măreşte intensitatea focului şi se lasă să dea în clocot. Se pune rubarba, se lasă să dea în clocot, apoi se reduce intensitatea focului, se acoperă şi se lasă să fiarbă înăbuşit, până se înmoaie rubarba, cam 5 minute. Tigaia se ia de pe foc. Se lasă acoperită 15 minute. Se descoperă şi se lasă să se răcească de tot.

Se scoate rubarba din lichidul în care a fiert şi se aranjează în cercuri concentrice pe blat. Zeama în care a fiert se transferă într-o cratită mică şi se scade până la 300 ml, fierbând-o cam 5 minute. Se lasă la răcit, apoi se toarnă cu lingura peste rubarbă. Tarta poate fi preparată cu 6 ore înainte de servire.

Se serveşte la temperatura camerei.

 

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.