Specialitati: Gulas unguresc

Printeaza

Când spui gulaş, te gândeşti automat la Ungaria, în mod ironic însă, în Ungaria cuvântul gulaş nu se referă la un fel de mâncare, ci la persoana care mână o turmă de vite – văcarul.

Ceea ce noi numim gulaş, există în Ungaria sub altă denumire. Lăsând semantica la o parte, gulaşul nu este nimic altceva decât o tocăniţă cu carne, gătită de regulă din bucăţi de carne de vită, tăiată în cuburi.

Pentru aceasta se foloseşte o bucată de carne mai tare, cu un conţinut mare de colagen, care se dizolvă în timpul fierberii, rezultând un sos gros, consistent.

Cel mai important ingredient este, însă, boiaua de ardei, care se prepară din ardei roşii (iuţi, dulci sau în amestec), uscaţi şi măcinaţi, iar apoi afumaţi. Boiaua se presară peste carne, înainte de rumenirea ei.

Praful de boia se prăjeşte în ulei sau untură, rezultatul fiind o aromă uşor picantă, de afumâtură, şi o notă de roşu închis, care va colora în final întregul gulaş.

După această primă etapă, mâncarea se găteşte ca orice altă tocăniţă: se lasă să fiarbă la foc mic, cu ceapă, usturoi şi supă de carne, până se frăgezeşte carnea. între timp, unii bucătari pregătesc un aluat de găluşte, pe care le vor fierbe în aceeaşi cratiţă, gulaşul căpătând astfel o consistenţă mai bogată.

 

Gulas unguresc

Gulas unguresc

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.