Retete batranesti: Balmos oltenesc

Printeaza

Balmos oltenesc din: malai, apa sau lapte, sare, unt, cas dulce, sare, smantana.

Ingrediente:Balmoş oltenesc

  • 350 g mălai
  • 1 l apa sau lapte
  • 1 linguriţă cu sare
  • 2 linguri cu unt
  • 500 g caş dulce de oi sau de vacă
  • sare
  • 1 cană cu smântână

 

Mod de preparare:

Faceţi o mămăligă din apă sau lapte nefiert, mălai şi sare. Lăsaţi să fiarbă 20-25 min amestecând cu lingura de lemn sau cu făcăleţul din lemn de tei păstrat pentru această operaţie (mai ales când sunt multe persoane la masă şi mămăliga nu se lasă înduplecată ca să fie amestecată cu lingura).

Când mămăliga a fiert, puneţi 1 lingură de unt, amestecaţi repede şi stingeţi focul.

Ungeţi o cratiţă emailată sau o formă de sticlă termorezistentă cu unt; puneţi un strat de mămăligă în cratiţă; acoperiţi mămăliga cu felii subţiri de caş dulce. Presăraţi sare peste caş, puneţi alt strat de mămăligă.

Peste stratul de mămăligă puneţi caşul care v-a rămas, turnaţi smântână şi puneţi cratiţa în cuptorul cald pentru 20 min.

Scoateţi forma din cuptor, tăiaţi felii mari de mămăligă, serviţi mâncarea fierbinte. Puteţi servi cu smântână proaspătă deasupra.

 

Pofta buna!

 

 

 

 


poate iti place si:

Bulz cu carne

Bulz cu branza

Bulz cu branza Ingrediente: 400 g mălai 300 g brânză 200 g unt smântână   Mod de preparare: Se pune laptele la fiert într-un ceaun. Se adaugă sare şi când laptele a dat în fiert se pune mălaiul, amestecând continuu cu telul. Se mai fierbe compoziţia încă 10 minute, la foc domol. Se răstoarnă balmoşul […]

 

Balmoş oltenesc

Balmos de bucovina

Balmos de bucovina Ingrediente: 1 kg mălai 2 litri smântână 400 g unt 500 g telemea (mai sărată, că primeşte) 1 kg caş proaspăt   Mod de preparare: Se pun la fiert smântână şi 200 g unt, se mărunţeşte brânza .Când începe să bulbucească fiertura, se presară mălaiul, puţin câte puţin, amestecând mereu se adaugă […]

Balmos

Balmos

Balmos Ingrediente: 150 g unt 2 litri smântână 1 linguriţă sare 1 kg mălai 1,5 litri lapte acru   Mod de preparare: Intâi se pune untul în ceaun să se topească la foc micApoi se adaugă smântână şi sarea, la fiert, amestecându-se des şi conştiincios. Când astea s-au încins se adaugă mălaiul (ca la o […]

 

 

 

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.