Votca – Totul despre vodca, istorie si retete cu vodca

Printeaza

Votca – Totul despre vodca, istorie si retete cu vodca. Votca sau vodca (din rusă водка, vodka, în trad. „apșoară”) este una din cele mai cunoscute băuturi alcoolice distilate.

Votca este o băutură alcoolică distilată, cunoscută și sub numele de “vodcă” în majoritatea țărilor, care are o istorie îndelungată și o popularitate răspândită în întreaga lume.

Originea și istoria:

Originea este controversată și a fost revendicată de mai multe țări din Europa de Est, cum ar fi Rusia, Polonia și Ucraina. Cu toate acestea, Rusia este cel mai des asociată cu votca.

Termenul “votcă” provine din cuvântul slav “voda” sau “vodă”, care înseamnă “apă”. Prima mențiune documentată a votcăi datează din secolul al IX-lea în Rusia.

Ingrediente și procesul de fabricație:

Votca este produsă prin fermentarea și distilarea unei materii prime bogate în carbohidrați, precum cartofii, grâul, secară, orzul sau alte cereale. Procesul de fabricație poate varia, dar în general, se începe cu fermentarea materiei prime pentru a obține un lichid fermentat. Acest lichid este apoi distilat pentru a crește conținutul de alcool. Distilatul rezultat este apoi diluat cu apă pentru a ajunge la nivelul de alcool dorit.

Caracteristici:

Votca este cunoscută pentru puritatea și neutralitatea sa. Băutura este distilată de mai multe ori pentru a îndepărta impuritățile și a obține un alcool neutru, fără miros sau gust distinct. Acest lucru face ca votca să fie o bază ideală pentru cocktail-uri și amestecuri.

Consum și servire:

Votca poate fi consumată în diferite moduri. Este adesea băută neat sau cu gheață, iar în ultimii ani a câștigat popularitate și sub formă de cocktail-uri, cum ar fi Martini, Cosmopolitan, Bloody Mary și multe altele.

Gradul de alcool:

Votca are un conținut de alcool destul de ridicat, de obicei situat între 35% și 50% alcool pe volum (ABV). Există și variante de votcă cu conținut mai scăzut de alcool, dar majoritatea votcilor comerciale sunt destul de concentrate în alcool.

Reglementări și clasificări:

Diferite țări au reglementări și standarde proprii pentru producția și etichetarea votcii. În multe țări, termenul “votcă” este reglementat pentru a indica o băutură distilată clară și incoloră, fără adaosuri majore de arome sau îndulcitori.

Cultură și tradiții:

Votca a fost adesea asociată cu culturile din Europa de Est și Rusia, unde are o semnificație socială și culturală puternică. În multe din aceste culturi, consumul de votcă este însoțit de ritualuri și tradiții specifice.

Este important să consumi alcool responsabil. Consumul excesiv de alcool poate avea efecte negative asupra sănătății fizice și mentale.

Prețurile și calitatea băuturilor alcoolice, inclusiv a vodcii, pot varia considerabil în funcție de locație și de preferințe individuale.

Cu toate acestea, iată câteva dintre mărcile de vodcă considerate ca fiind printre cele mai scumpe și bune din lume, în funcție de prestigiul și recunoașterea lor:

Iată câteva dintre cele mai renumite mărci de vodca premium:

Beluga Vodka:

Această marcă rusă de vodcă este cunoscută pentru producția sa de înaltă calitate, utilizând apă pură din Siberia și cele mai bune ingrediente. Beluga Vodka oferă diverse sortimente, inclusiv ediții limitate extrem de scumpe.

Grey Goose:

Producția din Franța a ajutat Grey Goose să devină una dintre cele mai recunoscute mărci de vodcă din lume. Este apreciată pentru gustul său moale și fin.

Crystal Head Vodka:

Cunoscută și sub numele de “Vodka lui Dan Aykroyd”, această vodcă este distilată din porumb și este prezentată în sticle de cristal care amintesc de cranii umane. Este cunoscută atât pentru prezentare, cât și pentru gust.

Chopin Vodka:

Producătorul polonez Chopin este renumit pentru producerea de vodcă din cartofi de înaltă calitate. Acest lucru conferă vodcăi Chopin un gust moale și catifelat.

Stolichnaya Elit:

Această variantă de vodcă Stolichnaya (Stoli) este una dintre cele mai premium și scumpe vodci rusești. Este cunoscută pentru filtrarea sa prin cristal și oferă un gust neted și echilibrat.

Ketel One:

Această vodcă olandeză este apreciată pentru puritatea sa și procesul de distilare care implică utilizarea de către distileri a familiei Nolet a celor mai bune ingrediente.

Cîroc:

Cîroc este o marcă de vodcă franceză cunoscută pentru folosirea strugurilor în procesul de distilare, în loc de cereale sau cartofi. Acest lucru îi conferă un gust distinct și catifelat.

Russo-Baltique Vodka:

Aceasta este considerată una dintre cele mai scumpe vodci din lume, cu sticle care includ aur și diamante. Este mai mult un produs de lux și este produs în cantități extrem de limitate.

Este important de menționat că prețul nu este întotdeauna un indicator al calității. Gusturile în materie de vodcă variază, iar ceea ce contează cu adevărat este preferința personală.

Dacă doriți să degustați o vodcă scumpă, este întotdeauna o idee bună să o faceți cu moderație și să vă bucurați de experiența de degustare.

 

Votca – Totul despre vodca, istorie si retete cu vodca

retete

Cocktail de ananas cu votca

Cocktail de ananas cu votca din: ananas in sirop, votca, suc de lime, cirese. Ingrediente: 1 conserva ananas in sirop 120 ml votca 60 ml suc de lime cirese din conserva, pentru servire   Mod de preparare: Combinati sucul de ananas cu votca si suc de lime. In pahare adaugati felii de ananas, mix de […]

retete

Cocktail cu votca si mure

Cocktail cu votca si mure din: mure, scortisoara, frunza de dafin, zahar, votca. Un cocktail usor de pregatit, delicios si savuros cu care iti poti incanta prietenii. Un cocktail este un fel de băutură amestecată, care conține unul sau mai multe tipuri de alcool și arome și unul sau mai multe lichioruri, sucuri de fructe, […]

retete

Cocktail cu votca si cidru

Cocktail cu votca si cidru din: cidru de mere, votca, limete, frunze de menta, bere de ghimbir, lime, mar rosu. Ingrediente: 440 ml cidru de mere 100ml votca 2 limete 20 frunze menta 330 ml bere de ghimbir fara zahar Pt servire: frunze de menta felii de lime 1 mar rosu, taiat felii subtiri   […]

 

Mai multe retete cu votca gasiti aici.

 

 

 

Savurati!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.