Vinul Romanée-Saint-Vivant

Printeaza

Vinul Romanée-Saint-Vivant: O Bijuterie a Vinurilor Burgundeze – un vin roșu excepțional, provenit din regiunea Burgundia, Franța.

Acest vin este cunoscut pentru eleganța sa remarcabilă, complexitatea aromatică și capacitatea extraordinară de îmbătrânire.

Provenind dintr-un terroir legendar, Romanée-Saint-Vivant se bucură de o reputație deosebită în lumea vinurilor, fiind unul dintre cele mai apreciate vinuri de Pinot Noir.

Istoria Romanée-Saint-Vivant – Origini și Evoluție

Romanée-Saint-Vivant își are originile în Evul Mediu, fiind inițial parte a proprietăților deținute de mănăstirile din Burgundia.

Numele “Saint-Vivant” provine de la mănăstirea Saint-Vivant, care a fost implicată în cultivarea viței de vie în această regiune.

În secolul al XVIII-lea, podgoria a fost divizată și vândută în mai multe loturi, dar a continuat să fie apreciată pentru calitatea sa excepțională.

Vinul Romanée-Saint-Vivant – În Patrimoniul Domaine de la Romanée-Conti

În 1791, după Revoluția Franceză, podgoria a fost achiziționată de familia Marey-Monge.

Mai târziu, în secolul XX, o mare parte a acestei podgorii a fost cumpărată de prestigiosul Domaine de la Romanée-Conti (DRC), consolidându-i astfel statutul de vin de referință în Burgundia.

Astăzi, DRC deține o parte semnificativă din Romanée-Saint-Vivant, producând unele dintre cele mai căutate și scumpe vinuri din lume.

Vinul Romanée-Saint-Vivant – Metodele de Vinificație

Cultivarea Strugurilor

Podgoria Romanée-Saint-Vivant este situată în inima Côte de Nuits, în comuna Vosne-Romanée. Solul este compus din argilă și calcar, oferind condiții ideale pentru cultivarea soiului Pinot Noir.

Vițele sunt cultivate cu mare atenție, folosind metode tradiționale și sustenabile pentru a păstra sănătatea solului și a plantelor.

Recoltarea și Selecția

Recoltarea strugurilor se face manual, cu o atenție deosebită pentru a selecta doar strugurii cei mai buni. Strugurii sunt apoi sortate pe benzi de selecție, pentru a asigura calitatea maximă a mustului. Această selecție riguroasă este esențială pentru a obține vinuri de cea mai înaltă calitate.

Fermentarea

Fermentarea are loc în cuve de lemn sau de oțel inoxidabil la temperaturi controlate. Procesul de fermentare este gestionat cu mare grijă pentru a păstra aromele delicate și structura fină a Pinot Noir-ului.

Macerarea poate dura între 2 și 3 săptămâni, în funcție de vintage și de caracteristicile strugurilor.

Maturarea

După fermentare, vinul este maturat în butoaie de stejar francez, majoritatea noi, timp de aproximativ 16-18 luni. Maturarea în butoaie de stejar conferă vinului complexitate și note subtile de vanilie, tutun și condimente.

După această perioadă, vinul este îmbuteliat fără filtrare, pentru a păstra integritatea și caracterul său natural.

Romanée-Saint-Vivant este recunoscut la nivel internațional ca unul dintre cele mai bune vinuri din lume. Criticii de vin, precum Robert Parker și Wine Spectator, au acordat punctaje ridicate pentru diferite vinuri și recolte ale Romanée-Saint-Vivant, consolidându-i poziția de lider în lumea vinurilor.

Vinurile produse de Domaine de la Romanée-Conti sunt printre cele mai căutate și apreciate, iar Romanée-Saint-Vivant nu face excepție.

Caracteristicile Organoleptice

Aromă și Gust

Romanée-Saint-Vivant este renumit pentru complexitatea sa aromatică și eleganța sa remarcabilă. La nas, vinul dezvăluie arome intense de fructe roșii, cum ar fi cireșe și zmeură, alături de note de trandafir, violete și ierburi aromatice. La gust, vinul este fin și bine echilibrat, cu taninuri mătăsoase și o aciditate vibrantă care îi conferă un potențial excelent de îmbătrânire. Finalul este lung și persistent, cu note de condimente și minerale.

Capacitatea de Îmbătrânire

Unul dintre aspectele cele mai remarcabile ale Romanée-Saint-Vivant este capacitatea sa de a îmbătrâni grațios. Vinul poate fi păstrat în pivniță timp de zeci de ani, dezvoltând arome și texturi noi pe măsură ce se maturizează. Cu timpul, taninurile se înmoaie, iar aromele devin și mai complexe și mai integrate, oferind o experiență de degustare de neuitat.

Servirea Romanée-Saint-Vivant

Temperatura de Servire

Pentru a savura Romanée-Saint-Vivant la adevărata sa valoare, este recomandată servirea la o temperatură cuprinsă între 16-18°C. Aceasta ajută la evidențierea aromelor delicate și la menținerea echilibrului între fruct și taninuri.

Decantarea

Decantarea este esențială pentru a permite vinului să respire și pentru a deschide aromele. Romanée-Saint-Vivant trebuie decantat cu aproximativ o oră înainte de servire, pentru a permite dezvoltarea completă a buchetului și pentru a elimina eventualele sedimente.

Paharele

Pentru a savura pe deplin complexitatea și eleganța Romanée-Saint-Vivant, se recomandă utilizarea paharelor de vin roșu cu bol larg. Aceste pahare permit o aerare optimă și concentrează aromele, oferind o experiență de degustare superioară.

Asocieri

Romanée-Saint-Vivant este un vin versatil, care se potrivește perfect cu o varietate de preparate culinare. Printre cele mai bune asocieri se numără:

  • Carne roșie: fripturi de vită, miel sau vânat
  • Brânzeturi fine: Brie de Meaux, Camembert, Comté
  • Preparatele din carne de pasăre: rață, fazan sau pui cu ciuperci sălbatice
  • Mâncăruri rafinate: foie gras, risotto cu trufe, paste cu ciuperci porcini

Recenzie – Romanée-Saint-Vivant 2015

Romanée-Saint-Vivant 2015 este considerat unul dintre cele mai bune vinuri produse de această podgorie. Acest vin a impresionat prin profunzimea și complexitatea sa.

La nas, dezvăluie arome intense de fructe roșii, trandafir, violete și note subtile de ierburi aromatice și condimente. La gust, este fin și bine echilibrat, cu taninuri mătăsoase și o aciditate vibrantă.

Finalul este lung și persistent, cu note de minerale și condimente. Romanée-Saint-Vivant 2015 este un exemplu perfect de eleganță și rafinament, demonstrând de ce acest vin este atât de apreciat în întreaga lume.

Romanée-Saint-Vivant este mai mult decât un simplu vin; este o bijuterie a vinurilor burgundeze și un simbol al excelenței și rafinamentului.

Cu o istorie bogată, metode de vinificație meticuloase și recunoaștere internațională, Romanée-Saint-Vivant continuă să fie un etalon al calității și rafinamentului.

Fie că ești un cunoscător de vinuri sau un novice, Romanée-Saint-Vivant oferă o experiență de degustare de neuitat.

 

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.