Zara moldoveneasca
PrinteazaZara moldoveneasca din: cartofi, morcovi, telina, fasole verde, ceapa, varza cruda, sare, zer, patrunjel, marar, leustean, ou.
- 2 cartofi
- 2-3 morcovi
- 1 ţelină
- 10-14 păstăi de fasole verde
- 1 ceapă
- 6-8 frunze de varză crudă
- sare
- 1 l zer
- pătrunjel şi mărar tocate împreună
- 1 ou
- 2-3 fire de leuştean
Mod de preparare:
Curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi cuburi mici legumele (cartofii, morcovii şi ţelină), strângeţi în farfurie.
Păstraţi întreg 1 morcov. Curăţaţi fasolea de vârfuri şi codiţe, rupeţi fiecare păstaie în bucăţi de 2-3 cm, puneţi-o peste restul legumelor.
Spălaţi foile de varză, tăiaţi-le în 3-4 bucăţi pe lungul frunzei, apoi tăiaţi fâşii subţiri.
Puneţi 1l de apă să fiarbă şi, când dă în clocot, puneţi la fiert: morcovii, ceapa tocată, fasolea şi frunzele de varză. După 10 min adăugaţi cartofii şi ţelină. Fierbeţi totul 15 min cu vasul acoperit, săraţi, continuaţi să fierbeţi încă 10 min, după ce aţi pus zerul dat în clocot separat. Stingeţi focul.
Pregătiţi „pilula de sănătate”: treceţi morcovul păstrat pe răzătoarea mică, tocaţi mărarul, leuşteanul şi pătrunjelul împreună, puneţi totul peste mâncare.
Acoperiţi oala pentru 1/4 oră. Dregeţi cu oul bătut spumă.
Serviţi zara caldă, cu pâine de casă şi ardei iute.
Pofta buna!