Vinurile toscane

Printeaza

Regiunea Toscana, aflată în centrul Italiei, era cândva renumită pentru vinul Chianti, însă percepţia internaţională a vinurilor toscane s-a modificat începând cu anii ’70, cunoscând o reorientare majoră în deceniul care a urmat

Vinurile clasice moderne, denumite generic super-toscane, au fost considerate a fi în afara sferei de valabilitate a reglementărilor regionale, care marginalizau (sau excludeau chiar) varietăţile italieneşti de struguri, în favoarea celor care se bucurau de recunoaştere internaţională, precum Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc şi Merlot.

Aceste vinuri au fost fabricate cu scopul precis de a rivaliza cu cele mai bune vinuri franţuzeşti, în special cu vinurile de Bordeaux, fiind vândute la preţuri comparabile.

Ironia sorţii a făcut ca aceste vinuri, deşi erau în mod indiscutabil unele dintre cele mai bune vinuri roşii din Italia, să nu capete ani la rând decât cea mai modestă descriere de calitate, vino da tavola (vin de masă), deoarece nu respectau condiţiile de fabricaţie stabilite pentru regiunea Toscana.

Situaţia a început să se modifice, datorită reformulării condiţiilor amintite în favoarea acestor vinuri. Denumirea Bolgheri, de exemplu, creată în 1994, include astăzi unele dintre vinurile super-toscane.

Alte vinuri demne de atenţie sunt Sassicaia, Ornellaia. Tignanello, Sammarco şi Solaia.

 

Vinurile toscane

Vinurile toscane

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.