Vinurile Portugaliei

Printeaza

Portugalia se laudă cu 4 vinuri destul de celebre: Porto, Madeira (acum în declin), Muscat di Setubal şi Vinho Verde.

Clasificarea vinurilor portugheze prevede o Denominagăo de Origem Controlada (corespunde DOC-ului italian) şi o Indicaţăo de Proveniencia Regulamentada (corespondentul lui IGT).

Porto, chiar dacă a fost „inventat” de portughezi, a fost exploatat însă din punct de vedere comercial de către englezi; este un vin obţinut din cincizeci de struguri, printre care, cele mai nobile sunt Bastardo, Dohzelinho Ţinto, Mourisco şi altele roşii, în timp ce dintre cele albe sunt prezente în principal Touriga Nacional, Ţinta Căo, Ţinta Roriz, Ţinta Barroca, Touriga Francesa şi Ţinta Amarela. Este un vin puternic datorită adăugării de rachiu (aguardente) în timpul fermentaţiei alcoolice. Există diferite tipuri de Porto: Ruby, Vintage characte, Crusted, Late-Bottled Vintage, Vintage, Single Quinta, Tawny, Aged Tawny, Colheita, White Porto.

Madeira este produs în insula cu acelaşi nume şi a devenit celebru în secolul XIX; este obţinut din diferite varietăţi de viţă de vie, cum ar fi Sercial, Verdelho, Bual şi Malmey; se produc diferite tipuri, dulci şi sec i.

Vinho Verde provine din partea septentrională a ţării şi poate fi altât roşu cât şi alb: este caracterizat întotdeauna de o aciditate ridicată şi dee o producţie uşoară de bule gazoase.

Muscat di Setubal este un vin dulce, produs din struguri Muscat în peninsula cu acelaşi nume, la nord de Lisabona.

 

Vinurile Portugaliei

Vinurile Portugaliei

1 comentariu

  1. Am stat o luna la Setubal si am gustat din toate soiurile de vin albe. Pentru vinho verde am o recomandare care este Alvarinho – 6-7 EUR in restaurant. Daca doriti ceva mai scump 35 EUR – cereti Pera Manca care este extraordinar. Am preferat vinurile albe care se preteaza la excelenta oferta de peste si scoici din zona. Localnicii din Lisabona prefera sa vina la Setubal pentru un peste bun (30 min pe autostrada). Ca digestiv sau desert recomand un muscatel din 1997.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.