Vinurile in lume: Austria

Printeaza

Vinurile in lume: AustriaVinurile in lume: Austria

Podgoriile sunt foarte diferite unele de celelalte: după numeroşi ani de tradiţii şi experienţă locale, fiecare a adoptat soiurile şi stilurile de vin care îi convin, ceea ce explică imensa varietate a vinurilor austriece. Austria este, înainte de toate, ţara vinurilor albe. Riesling-ul atinge o înaltă maturitate în Wachau şi Kamptal-Donauland. Soiul specific în Austria este Gruner Veltliner, prezent câte puţin peste tot, el dă vinuri lejere şi iuţi.

La Wachau se produc şi vinuri mai puternice decât Riesling. Steiermark, regiune cu climat mai răcoros, este fieful vinurilor delicate: Pinot Blanc (Klevner), Welschriesling, Morillon (Chardonnay) şi excelentul Sauvignon. Se fac eforturi mari pentru a ameliora calitatea vinurilor roşii. Soiurile locale, de asemenea implantate, precum Zweigelt, Blauer Portugieser şi Saint-Laurent dau vinuri fructuoase, făcute pentru a fi băute tinere. Blaufrănkisch (sau Lemberger) mai bogate în tanin şi în aciditate, este adesea învechit în butoaie. Cabernet-Sauvignon şi Pinot Noir (Blauburgunder) sunt, de asemenea, prezente.

Cele mai bune vinuri roşii vin de la Carnuntum, regiune din sud-vestul Vienei şi din Burgenland. Burgenland furnizează; de altminteri, câteva vinuri produse din struguri culeşi târziu (Eiswein). Aceasta este regiunea care a declanşat în 1985 scandalul care a căzut asupra viticulturii ţării întregi: s-a descoperit că diferiţi vinificatori au adăugat produse chimice pentru a simula dulceaţa de la mucegaiul nobil. Ca urmare a acestui episod, legislaţia austriacă a devenit cea mai strictă din Europa, în afară de unii viticultori, Austria a apărat soiurile sale locale şi stilurile de vin care o caracterizează. Nici o altă ţară din Europa, de exemplu, nu oferă un roze însufleţitor ca Schilcher sau un alb puternic şi condimentat ca Zierfandler.

Austria a plătit scump conduita diferiţilor săi producători, dar ea a ieşit întărită, cu o voinţă puternică de a produce vinuri excelente şi de a găsi din nou locul său printre cele mai bune ţări producătoare de vin din lume.

Eticheta vinurilor austriece

Eticheta trebuie să menţioneze obligatoriu câteva informaţii certe.

Soiul: în general, pus în evidenţă, menţiunea sa indicând faptul că el este prezent minimum 85 %.

Categoria de calitate: diferitele categorii sunt apropiate de cele din Germania, începând cu Tafelwein (vin de masă) şi Landwein (vin de ţară).

Toate Qualitătswein (vinuri de calitate) sunt supuse unei degustări şi trebuie să poarte un număr de control (Prufnummer). Această menţiune confirmă că vinul provine din regiunea desemnată şi că el corespunde cu diferitele criterii legale, cum ar fi conţinutul în zahăr al musturilor (alcool potenţial). In categoria Qualitătswein, vinurile sunt clasate (de la cele mai puţin dulci la cele mai dulci) în Kabinett, Spătlese, Auslese, Eiswein, Beerenauslese, Ausbruch, Trockenbeerenauslese.

Când fermentaţia este condusă la termen, chiar şi strugurii foarte bogaţi şi foarte copţi se pot transforma în vinuri seci. Aceasta pentru că legislaţia cere obligatoriu menţionarea conţinutului de zahăr rezidual pe etichetă: trocken (sec), halbtrocken (demisec), halbsuss sau lieblich (demidulce) sau suss (dulce).

Regiunea de origine: ea este indicată pe toate Qualitătswein. Poate să fie numele uneia dintre cele 13 Weinbaugebief (regiune de producţie), numele unei localităţi/ comune sau al unei podgorii particulare (Weingut). Oricare ar fi numele, vinul trebuie să provină 100% de acolo.

 

REGIUNI VITICOLE Şl PRODUCĂTORI NIEDEROSTERREICH (Austria de jos)

 

Wachau:

Franz Hirzberger, Emerich Knoll, Nikolaihof, F.X. Pichler, Franz Prager, Leo Alzinger, losef Jamek, Rudolf Pichler, Freie Weingărtner Wachau (cooperativă)

Kamptal – Donauland.

Willi Brundlmayer, Jurtschitsch, Malat-Brundlmayer, Mantlerhof, Josef Jigl, Fritz Salomon

Donauland – Carnuntum:

Walter Glatzer, Ludwig Neumayer, Hans Pitnauer Rudolf Zimmermann

Weinviertel (Cartierul vinului”):

Richard Luckner, Malteser Ritterorden (grupul Lenz-Moser), Roman Pfaffl, Fritz Riede, Helmut Taubenschuss

Thermenregion (cu renumita localitate viticolăGumpoldskirchenj.

Manfred Biegler, Franz Kurz, Gotfried Schellmann, Johann Reinisch, Erich Schneider

BURGENLAND

Neusiedlersee – Hiigelland (zona deluroasă):
Feiler-Artinger, Hans Holler, Anton Kollwentz, Peter Schandi,
Heidi Schrock, Ernst Triebaumer, Robert Wenzel

Neusiedlersee (lacul Neusiedler):

Martin Harder, Alois Kracher, Hans Nittnaus, Willi Opitz, Georg Stiegelmar, Josef Umathum, Erich Heinrich, Engelbert Prieler

Mittelburgenland (zona centrală din Burgenland):
Engelbert Gesellmenn, Anton Iby, Hans Igler,
Paul Kerschbaum, Franz Weninger

Siidburgenland (zona de sud):

Paul Grosz, Hermann Krutzler, Schiitzenhof

STEIERMARK (Stiria)

Siidsteiermark (Stiria de sud):

Reinhold Polz, Wilhelm Sattier, Manfred Tement, Alois Gross, Lackner-Tinnacher

Sud-Ost-Steiermark (Stiria de sud-est):
Albert Neumeister, Winkler-Hermaden,
Grăflich Sturgkh’sches Weingut

Weststeiermark (Stiria de vest):
Erich Kuntner, Gunter Muller

WIEN (VIENA)

Furgassl-Huber, Johann Kattus, Franz Mayer, Herbert Schilling, Fritz Wieninger

 

 

 

1 comentariu

  1. Este interesant acest articol despre vinuri. Stiam ca vinuri bune se gasesc in Franta. Si moldovenii am inteles ca au vinuri bune.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.