Vinurile in lume – Franta si Italia

Printeaza

Vinurile in lume

FrantaVinurile in lume

Astăzi este unanim recunoscut în toată lumea că vinurile franceze deţin supremaţia mondială pentru toate tipurile de vin produse, cu excepţia unor vinuri albe din Germania şi a celor dulci din peninsula Iberică.

Această supremaţie rezultă din gama vinurilor produse, foarte variată, personalizată, de înaltă calitate, albe, roze şi roşii, de la seci la dulci licoroase, în majoritatea cazurilor de neegalat.

In Franţa, viţa de vie se cultivă în cel puţin 12 regiuni viticole mai importante: Champagne, Alsacia, Valea Loirei, Bourgogne, Jura, Savoie, Bordeaux, Cotes du Rhone, Languedoc şi, Roussillon, Sud-Vest, Provence şi Corsica.

Franţa deţine înjur de 1 milion de hectare cultivate cu viţă de vie şi o producţie de vin, în medie anuală de peste 60 milioane de hectolitri, din care mai mult de o treime sunt vinuri cu denumire de origină controlată – ceea ce asigură şi impune producerea unor vinuri de calitate constantă, personalizate, în afara vinurilor AOC în Franţa se mai produc vinuri delimitate de calitate superioară (VDQS), vinuri dulci naturale , licoroase, şampanie, vinuri spumoase şi, bineînţeles, vinuri de masă.

In Franţa sunt peste o jumătate de milion de viticultori, din care peste 100.000 produc vinuri AOC. Adesea, producătorii vând strugurii sau vinul în vrac cooperativelor locale sau comercianţilor care pot face sau nu “asamblare” şi îmbuteliere sub un nume de ” marcă”.

Vinurile franceze comercializate în Franţa cât şi în întreaga lume sunt îmbuteliate şi au etichete de o perfectă claritate cu privire la tipul de vin, regiunea / domeniul în care a fost produs, producătorul, comerciantul, conţinutul sticlei, concentraţia alcoolică şi altele.

ITALIA

Italia era cunoscută în antichitate ca “ţara vinului“. Şi astăzi în Italia, viţa de vie se cultivă de la un capăt al ţării la altul. Aici se întâlnesc peste 200 centre (zone) cu Denumire de Origină Controlată (DOC) şi înjur de 2 milioane de producători.

Italia este împărţită din punct de vedere viti-vinicol în 3 zone mari: l .Nord  2.Toscana şi centru şi 3.Sud-Insule.

Regiunea viticolă de Nord cuprinde zonele viticole din nord vest la nord-est, pe dealurile dinspre Alpi şi Apenini, cu numeroase regiuni care au statut de zone cu “Denumire de Origină Controlată şi Garantată (DOCG)”, precum şi cu “Denumire de Origină Controlată (DOC)”. Sortimentele cele mai reputate de vin sunt Barolo şi Barbaresco, Moscato d’Asti, Dolcetto, Asti DOCG şi altele.

Regiunea viticolă Toscana şi centru înglobează zona Toscana şi împrejurimile, în această regiune se produc cele mai renumite vinuri din Italia din punct de vedere calitativ.

Sortimentele frecvent întâlnite: CManti DOCG, vin roşu de asamblaj în care predomină soiul Sangiovese şi puţin Canaiolo, Trebbiano şi Malvasia; Brunello de Montalcino, vin roşu DOCG provenit din soiul de struguri Brunello.

Vinul nobil de Montepulciano se obţine din asamblajul soiurilor Prugnolo, CanaioloNero şi facultativ Mammolo. Carmignano este un vin de asamblaj roşu, iar Pomino vin de asamblaj roşu sau alb, din struguri cultivaţi în zonă.

Regiunea viticolă de sud şi a insulelor Sardinia şi Sicilia constituie cea de-a treia regiune viticolă a Italiei. Aici se continuă tradiţia viticultorilor mediteraneeni de a produce vinuri dulci cu tărie alcoolică ridicată, vinuri roşii puternice, vinuri speciale (Marsala), precum şi o importantă cantitate de vinuri de calitate medie.

 

 

2 comentarii

  1. Bine de stiut, dar ai sarit cate ceva

  2. Merita citite aceste informatii utile despre vin !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.