Vinuri romanesti

Printeaza

Vinuri romanesti: Situată la nord de Bulgaria, de care o separă Dunărea, Romania are o latitudine care corespunde cu cea a Franţei şi este înconjurată de ţările slave balcanice; pe o mică porţiune este scăldată de Marea Neagră.

Clima ţării este continentală, influenţată de Dunăre şi de lanţul Munţilor Carpaţi (2.400 m), care formează un semicerc de la sud-vest la nord. Solul este aluvionar.

Viţa de vie este cultivată aici de la sfârşitul mileniului patru înainte de Cristos.

Regiunile viticole cele mai importante sunt Moldova, la est de Carpaţi (cea mai întinsă, 7.200 ha) şi podgoriile de pe dealurile Olteniei şi Munteniei.

Alte regiuni sunt Dobrogea, Banat, Crişana, Maramureş.

In nordul Moldovei, vinul, mai ales cel alb (cel mai cunoscut este Cotnari), este produs predominant din strugurii cultivaţi pe dealurile sudice şi centrale. Solul este, aproape în totalitate, nisipos, asemănător cu cel din Câmpia Ungară.

Continuă să fie răspândit sistemul de plantare a viţei în gropi.

Cabernet Sauvignon, Merlot şi Pinot Noir sunt produse, în special, în Muntenia; se mai produc, de asemenea, Fetească Neagră, Burgund Mare şi, de dată foarte recentă, Sangiovese. în podgoriile din Muntenia şi Oltenia, se produc şi vinuri albe aromate (remarcabile cele de Ştefăneşti).

Zona Dobrogei, situată între Marea Neagră şi Dunăre, este cea mai însorită şi cea mai aridă a ţării, producându-se aici vinuri roşii fine şi vinuri albe de calitate superioară, obţinute din struguri Chardonnay, cultivaţi pe sol calcaros.

In Transilvania, în podgoriile de pe Târnave, se produc vinuri albe în stilul celor germane. în podişul Transilvaniei (460 m deasupra nivelului mării), cu un climat mai răcoros, se obţin vinuri albe proaspete şi fructate, cum sunt Feteasca, Muscat Ottonelul şi aromaticul Gewurztaminer (bun, în special, cel obţinut din recoltă târzie).

In podgoriile din nord-vest, vinurile din Banat, obţinute din struguri Pinot Noir şi Cadarcă, ca şi cele albe, obţinute din soiul Welschriesling, sunt produse în stilul demidulce, catifelat, al celor ungureşti.

Vinul roşu aromatic, din struguri Băbească, se bucură de un succes deosebit.

Parţial, s-a schimbat tendinţa din Uniunea Sovietică de a produce vinuri roşii dulci pentru consum: în prezent, Cabernet şi Pinot Noir ating un nivel calitativ bun, deşi continuă să conţină o notă de dulce.

Printre vinurile albe, excelează cel aromatic de calitate optimă, obţinut din struguri Tămâioasă, în zona Pietroasa. Cele 220.000 ha cultivate cu vjţă de vie produc un vin destinat aproape în totalitate consumului focal, ceea ce înseamnă 75% alb şi 15% roşu, în timp ce 10% din producţia viticolă este destinată fabricării vinului de masă.

Soiurile cu bob alb cele mai răspândite sunt cele autohtone, Fetească Albă şi Fetească Regală, urmate de Welschriesling, Aligote, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Gewurztraminer, Muscat Ottonel şi Chardonnay.

In ceea ce priveşte soiurile cu bob roşu, predomină Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir şi cele autohtone, Băbeasca, din care se obţin vinuri uşoare şi fructate, şi Feteasca Neagră, din care se obţin vinuri corpolente.

Vinurile cu resurse mai mari sunt Pinot Noir, dintre cele roşii, Gewurztraminer, dintre cele albe, şi Feteasca neagră, în versiunea rose, chiar dacă ele sunt, în mare parte, mai degrabă rustice, grosolane.

Recâştigă teren vinul de Cotnari, renumit deja şi apreciat încă din secolul al XV-lea, un vin alb păstos, de desert, produs în nord-estul ţării, spre graniţa cu Republica Moldova, vechea Basarabie. Se obţine dintr-un amestec de Tămâioasă şi Fetească Albă.

Vinul se maturează repede în butoaie de lemn şi mai mult în sticle, unde capătă o complexitate considerabilă. Oricum, investitorii străini produc cele mai bune vinuri, utilizând soiuri internaţionale.

 

Vinuri romanesti

 

 

 

 


poate iti place si:

Despre vin: Tehnici de vinificatie pentru vinuri rosii

Vinurile Portugaliei

Portugalia se laudă cu 4 vinuri destul de celebre: Porto, Madeira (acum în declin), Muscat di Setubal şi Vinho Verde. Clasificarea vinurilor portugheze prevede o Denominagăo de Origem Controlada (corespunde DOC-ului italian) şi o Indicaţăo de Proveniencia Regulamentada (corespondentul lui IGT). Porto, chiar dacă a fost „inventat” de portughezi, a fost exploatat însă din punct […]

Vinul in lume: Germania si Elvetia

Vinurile toscane

Regiunea Toscana, aflată în centrul Italiei, era cândva renumită pentru vinul Chianti, însă percepţia internaţională a vinurilor toscane s-a modificat începând cu anii ’70, cunoscând o reorientare majoră în deceniul care a urmat Vinurile clasice moderne, denumite generic super-toscane, au fost considerate a fi în afara sferei de valabilitate a reglementărilor regionale, care marginalizau (sau […]

 

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.