retete

Ce este vinul?

Ce este vinul? Vinul este o băutură alcoolică făcută din sucul fermentat de struguri. Din punct de vedere tehnic, orice fruct poate fi folosit pentru vin (adică mere, merisoare, prune etc.), dar dacă pe etichetă scrie doar „vin”, atunci este făcut cu struguri. (Apropo, strugurii de vin sunt diferiți de strugurii de masă ). Strugurii […]

retete

Vin fiert cu aroma de brandy

Vin fiert cu aroma de brandy din: vin rosu, zahar brun, cuisoare, coaja de portocala, coaja de lamaie, ananas si brandy. Vinul fiert este clasic pentru petrecerile de Craciun, incercati varianta noastra cu un strop de brandy! Ingrediente: 1 sticla vin rosu 100 gr zahar brun 4 cuisoare 2 bete scortisoara, plus extra pentru servire […]

Reteta zilei: Vin fiert cu aroma de portocala

Vin fiert cu aroma de portocala din: scortisoara, cuisoare, boabe de piper, coaja de portocala, apa, zahar, vin rosu. Vinul fiert, cunoscut și sub numele de “mulled wine” în culturile anglo-saxone, este o băutură tradițională de iarnă, populară în multe culturi europene. Originea sa datează din Antichitate, când romanii încălzeau vinul pentru a se încălzi […]

Reteta zilei: Vin fiert

Vin fiert din: vin rosu, zahar, ananas, cuisoare, cardamom, scortisoara, coaja de portocala, stelute de anason. Ingrediente:  1 sticlă de vin roșu ¼ ceasca zahăr 1 lingura ananas 1 lingurita cuișoare 1 linguriță cardamom 2 batoane de scorțișoară 1 lingurita coaja de portocala uscata stelute de anason   Mod de preparare: Amestecati impreuna condimentele și […]

Vin de afine

Vin de afine din: vin, apa, afine, miere, cuisoare. Ingrediente: afine apa vin miere cuisoare   Mod de preparare: Varianta I Se spală 500 g afine, se fierb încet cu 2 pahare apa, 15 minute. Se adaugă 1 l vin roşu şi se mai fierbe 15 minute, după care se lasă să se răcească şi […]

Despre Risotto

Risotto cu somon si vin 

Risotto cu somon si vin din: vin, unt, suc de lamaie, ceapa, usturoi, orez, sare, piper, boia, somon. Ingrediente: 765 ml supă de peşte 275 ml de vin alb sec 55 g unt 2 linguri de suc de lămâie 1 ceapă roşie, tocată 2 căţei de usturoi tocaţi 400 g de orez alb sare şi piper […]

Miel in vin rosu

Miel in vin rosu

Miel in vin rosu din: pulpa de miel, ceapa, usturoi, vin, otet, cimbru, sare, piper. Totul despre carnea de miel Beneficii pentru sanatate: este o sursa bogata de proteine: 100 grame de carne asigura 60% din necesarul zilnic pentru un adult. datorita continutului de zinc, sistemul imunitar are numai de castigat, ranile se vindeca mai […]

Pulpite de pui picante

Pulpe de pui picante cu vin

Pulpe de pui picante cu vin din: pulpe, bulion, boia, ulei, sare, piper, vin. Ingrediente: 4 pulpe inferioare de pui 2 linguriţe bulion o linguriţă boia iute sare piper 2 linguri ulei 100 ml vin   Mod de preparare: Intr-un vas se amestecă bulionul cu boiaua, sare, piper şi ulei. Cu acest amestec se ung […]

Vin din soc

Vin din soc

Vin din soc din: flori de soc, apa, stafide, zahar, lamai. Ingrediente: 1 kg flori de soc 1/2 l apă 1 kg stafide 1,5 kg zahar 2 lamai drojdie       Mod de preparare: Cu ajutorul unei furculiţe se desprind de pe tije 1 kg flori de soc. Se opăresc cu 1/2 l apă fiartă, […]

Vinul in lume: Germania si Elvetia

Vinul in lume: Germania si Elvetia

Vinul in lume: Germania si Elvetia Germania Este patria Riesling-ului, din care se obţin vinurile cele mai fine, răcoroase şi fructate din lume. în ultimele decenii, acest soi de viţă de vie a fost substituit, în parte, de cel mai productiv Muller Thurgau, dar şi de Chardonnay, Kerner şi Pinot Noir. Dintre vinurile roşii (clar […]

Vinuri aromate

Soiuri de vin

Vinurile de masă, denumite până în 1970 „vinuri pentru mâncare”, pot avea şi Indicaţia Geografică Tipică (IGT) şi menţionarea uneia sau a două soiuri de viţă de vie; trebuie să aibă cel puţin 9 grade alcoolice efective, dar nu mai mult de 15 grade. Sunt reglementate de norme specifice reunite într-un regulament de producţie. Vinurile […]

Vinurile in lume

Ingrijirea si controlul vinului

Ingrijirea si controlul vinului. Vinul nou trebuie supravegheat cu o atenţie continuă pentru a evita numeroase posibile alterări, cum ar fi tulburările, defectele şi bolile. Umplerea şi golirea Butoiul în care se ţine vinul trebuie să fie mereu plin sau, în qrice caz, protejat de oxidări, care ar putea provoca oţetirea şi tulburarea vinului. Cu […]

Cel mai scump vin din Romania

Vinuri in lume: Italia

Cu aproape 700.000 hectare de viţă de vie, Italia este a treia ţară viticclă din lume, după Spania şi Franţa. Graţie multiplelor tehnologii de varietăţi de viţă de vie cultivată (mai mult de 300) şi datorită extinderii în latitudine -care comportă o importantă varietate climatică şi de soluri – Italia oferă o gamă de vinuri […]

Vinurile in lume

Filtrarea vinului

Prin filtrare, tulburarea se elimină destul de rapid, însă nu întotdeauna cu un efect de durată. Vinul se trece printr-un filtru, care desfăşoară o acţiune de cernere – reţine, aşa cum este de aşteptat, corpusculii cu un diametru mai mare decât orificiile sale, reţine particulele – chiar şi cele foarte mici – cu o sarcină […]

Vermutul

Vinuri: vermutul

Acest vin aromat, caracteristic regiunii Piemonte, (pe care îl puteţi întâlni scris şi în variantele Vermuth sau Vermut) a fost produs pentru prima dată de societatea Carpano din Torino în 1786. Vermut-ul sec conţine 70% vin de bază, iar cel dulce conţine până Ia 75% vin de bază. Vinul de bază folosit trebuie să fie […]

Invechirea şi păstrarea vinului

Calitatea olfactiva a vinului

Să punctăm înainte de toate faptul că nu este important sa recunoşti fiecare miros şi aromă, ci, mai degrabă, să le evaluezi calitatea şi apartenenţa la soiul de viţă de vie din care este făcut vinul. Identificarea, adică recunoaşterea fiecărui parfum sau aromă, este un aspect foarte plăcut al examinării, dar nu este fundamental pentru […]

Fructe nutritive: Strugurii

Vinuri romanesti

Vinuri romanesti: Situată la nord de Bulgaria, de care o separă Dunărea, Romania are o latitudine care corespunde cu cea a Franţei şi este înconjurată de ţările slave balcanice; pe o mică porţiune este scăldată de Marea Neagră. Clima ţării este continentală, influenţată de Dunăre şi de lanţul Munţilor Carpaţi (2.400 m), care formează un […]

Despre vin: Tehnici de vinificatie pentru vinuri rosii

Vinurile Portugaliei

Portugalia se laudă cu 4 vinuri destul de celebre: Porto, Madeira (acum în declin), Muscat di Setubal şi Vinho Verde. Clasificarea vinurilor portugheze prevede o Denominagăo de Origem Controlada (corespunde DOC-ului italian) şi o Indicaţăo de Proveniencia Regulamentada (corespondentul lui IGT). Porto, chiar dacă a fost „inventat” de portughezi, a fost exploatat însă din punct […]

Vinuri aromate

Amarone

Numele Amarone provine de la cuvântul italian amaro, „amar , care descrie cel mai bine gustul acestui vin roşu clasic. Amarone se produce doar în Valpolicella, aflată în regiunea Veneto din nord-estul Italiei. Valpolicella este numele unui vin roşu simplu, de masă, care există însă şi în variante speciale, dintre care Amarone este cea mai […]

Cum alegi vinul

Vinul Primitivo

Primitivo este numele unui soi de struguri originar din regiunea sud-estică Puglia, Italia, care a atras în ultimii ani atenţia internaţională, nu în ultimul rând datorită identificării sale cu viţa-de-vie Zinfandel, de importanţă crucială pentru viticultorii californieni. Primitivo este un soi fascinant de struguri, din care se obţin vinuri de mare concentraţie şi intensitate. Gustul […]

O sticlă de vin galben de Jura, datând din 1774, vândută la licitaţie cu 38.300 euro

Vinul Beaujolais

Un vin produs în sudul regiunii Burgundia, Beaujolais este unul dintre vinurile cele mai fascinante din lume. Este un vin roşu, uşor, obţinut din soiul local de struguri Gamay, care se cultivă aproape în exclusivitate în această regiune. Caracteristica unică a vinului constă din îmbinarea unui corp foarte uşor cu o concentraţie mare de alcool […]

Vinurile in lume

Chablis

Chablis s-a bucurat de un asemenea renume internaţional, încât în unele ţări vorbitoare de limbă engleză el a devenit un nume generic pentru orice vin alb sec şi uşor. In realitate, Chablis denumeşte un anume vin alb produs într-o regiune aflată la nord de Burgundia. Este un vin Chardonnay, care combină o concentraţie destul de […]

Vinul in lume: Germania si Elvetia

Vinurile toscane

Regiunea Toscana, aflată în centrul Italiei, era cândva renumită pentru vinul Chianti, însă percepţia internaţională a vinurilor toscane s-a modificat începând cu anii ’70, cunoscând o reorientare majoră în deceniul care a urmat Vinurile clasice moderne, denumite generic super-toscane, au fost considerate a fi în afara sferei de valabilitate a reglementărilor regionale, care marginalizau (sau […]

Clasificarea vinurilor şi a produselor pe bază de vin şi must

Vinul Barolo

Vinul Barolo, fabricat în regiunea Piemont din nord-vestul Italiei, este deseori considerat regele vinurilor italiene. Acest titlu se bazează doar parţial pe reputaţia sa de vin de calitate, unul dintre motive fiind faptul că Barolo este un vin indiscutabil masculin – pentru a folosi o terminologie învechită de descriere a vinurilor. Se produce exclusiv dintr-o […]

Vinul Rioja

Vinul Rioja

Rioja este produs în regiunea cu acelaşi nume din nordul Spaniei, în apropierea râului Ebro. Vinul Rioja este roşu, alb sau roze, varianta roşie fiind însă cea mai cunoscută în lume. Vinul a început să se bucure de apreciere pe pieţele externe în anii ‘70, rămânând până în prezent cel mai important vin de masă […]

Cocktail cu sampanie

Sampania

Conform legendei, şampania a fost inventată atunci când un pivnicer orb de la o mănăstire, Dom Perignon, a gustat într-o zi dintr-un vin care reîncepuse să fermenteze. Şampania s-a bucurat dintotdeauna de reputaţia unui vin fără rival pentru petreceri şi sărbători. Ba se produce din vinul alb, acid şi uşor al regiunii Champagne din nordul […]

Invechirea şi păstrarea vinului

Vinul de Madeira

Vinul de Madeira este, alături de porto şi de sherry, unul dintre cele trei vinuri fortificate, clasice în Europa. Dintre acestea, el are cea mai ciudată istorie. Fabricat pe insula tropicală cu acelaşi nume, vinul este un produs al perioadei comerţului cu vapoare, desfăşurat pe scară largă, când s-a descoperit întâmplător că o cantitate de […]

Cocktail Campari Prosecco

Prosecco – Despre Eleganța și Efervescența Vinului Spumant Italian

Prosecco – Despre Eleganța și Efervescența Vinului Spumant Italian. Prosecco este unul dintre vinurile spumante tradiţionale ale Italiei, un vin sec sau demisec produs în regiunea Veneto din nord-estul ţării. Apelaţiunea de origine a celui mai bun prosecco este numele dificil de reţinut prosecco di Valdobbiadene, primul termen desemnând atât varietatea de struguri, cât şi […]

Vinuri in lume: Ungaria

Sherry

Numele acestui vin desemna în trecut şi alte produse similare provenind din alte regiuni, precum Cipru, astăzi însă autenticul sherry este produs într-o zonă delimitată din sudul Spaniei, unde se află oraşele Jerez de la Frontera, Puerto de Santa Maria şi Sanlucar de Barrameda. Sherry – în spaniolă jerez – este un vin alb fortificat, […]

Vinuri: Soiuri de struguri albi 1

Vinul Sauternes

Aceste vinuri fac parte din categoria celor mai elaborate vinuri din lume. Se produc din struguri cu „mucegai nobil”, care se dezvoltă natural. Atacate de ciupercă, boabele se stafidesc, iar zahărul rămâne concentrat. Prin presarea boabelor mucegăite se obţine un suc vâscos, cu conţinut bogat de zahăr. Sucul fermentează încet, iar procesul de fermentaţie se […]

Vinurile in lume

Vin Porto

Porto, al doilea vin fortificat din Portugalia, celebru în lumea întreagă, provine din nordul Portugaliei continentale, din regiunea văii râului Douro. Numit oporto în portugheză, vinul este un cupaj complex de struguri negri (şi câţiva albi) de diferite soiuri care, în stadiul ideal, echilibrează dulceaţa naturală şi conţinutul de tanin al strugurilor, permiţând astfel vinului […]

Vin de stafide

Vinul fiert

Vinul fiert. Multă lume asociază vinul fiert cu iarna şi cu sărbătoarea Crăciunului. Reţetele după care se prepară sunt desigur numeroase, majoritatea având însă ca ingrediente vin roşu şi condimente dulci, felii de portocală sau mere, uneori miere. Metoda de preparare este extrem de simplă: vinul se încălzeşte uşor şi se serveşte în căni, deseori […]