Vinul Rioja

Printeaza

Rioja este produs în regiunea cu acelaşi nume din nordul Spaniei, în apropierea râului Ebro.

Vinul Rioja este roşu, alb sau roze, varianta roşie fiind însă cea mai cunoscută în lume. Vinul a început să se bucure de apreciere pe pieţele externe în anii ‘70, rămânând până în prezent cel mai important vin de masă din Spania.

Vinurile roşii sunt obţinute prin cupajarea mai multor soiuri de struguri, până la patru, dintre care cea mai importantă este Tempranillo, un soi fin care creşte în întreaga Spanie.

Vinul se produce în diverse categorii de calitate, în funcţie de vârstă, de la vinul simplu, care nu se învecheşte în stejar, numit Joven, până la Crianza, Reserva şi Gran Reserva.

Cele trei categorii din urmă sunt învechite atât în butoi, cât şi în butelie, înainte de a fi puse în vânzare, ceea ce înseamnă că nu mai trebuie depozitate în pivniţă.

Vinurile Rioja albe se obţin din strugurii Viura şi sunt disponibile în aceleaşi categorii calitative, în ultima vreme putând fi remarcată tendinţa de a le matura mult mai puţin timp în stejar decât în trecut.

Stejarul american, cu aroma sa dulce, de vanilie, era cel folosit în trecut, în timp ce, astăzi, numeroşi producători recurg la stejarul francez sau la o combinaţie din cele două.

 

Vinul Rioja

Vinul Rioja

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.