Vinul este cel mai bun digestiv

Printeaza

Vin_25

Actiunea asupra stomacului

Vinul are un efect protector împotriva riscului de ulcer gastroduodenal, îndeosebi prin inhibarea mecanismului de formare a histaminei.

Studiul lui Peterson din anul 1986 a aratat ca vinul stimuleaza secretia gastrica a stomacului, conferindu-i astfel o reala putere de a creste apetitul. Conform autorului, la originea acestei proprietati se afla aminele din vin (tiramina, dimetilamina, etanolamina etc.). Se poate astfel deduce ca un pahar de vin înaintea mesei va stimula secretiile gastrice, si în mod special pe cele care vor asigura digerarea proteinelor.
Un alt studiu publicat în anul 1991 de Chacin arata ca alcoolul singur nu are, precum vinul, efecte benefice asupra mucoasei gastrice si, daca e foarte concentrat (peste 20%), el poate avea chiar efecte nocive, inhibând secretia gastrica.

Toate acestea confirma faptul ca alcoolurile puternice (whisky, gin, vodca etc.) baute înainte de masa, asa cum unele persoane procedeaza în mod curent, nu au absolut nici o virtute de aperitiv si contribuie, dimpotriva, la perturbarea digestiei ulterioare.

Actiunea asupra vezicii biliare

Unele substante din vin (acidul aminic) stimuleaza secretia biliara. Gratie acestui mecanism, vinul poate avea o contributie considerabila la digerarea unei mese „bogate”. El actioneaza în fapt accelerând digerarea grasimilor la nivelul intestinului subtire.

Actiunea asupra pancreasului

S-a demonstrat (Gin si Christiansen în anul 1992) ca în doze slabe (1 pâna la 2 pahare la masa), vinul amelioreaza sensibilitatea la insulina, hormonul pancreatic cu rolul de a provoca scaderea glicemiei.
In diabetul gras la adult (numit astfel fiindca este însotit adesea de un exces de greutate) sau în diabetul de tip II, pancreasul are tendinta de a secreta prea multa insulina (hiperinsulinism). Dar aceasta insulina este prost recunoscuta de organism si ca atare putin eficienta; este ceea
ce numim insulinorezistenta. Pancreasul tinde atunci sa provoace scaderea glicemiei secretând si mai multa insulina, ceea ce agraveaza hiperinsulinismul.

Actiunea asupra intestinului subtire

Vinul provoaca o usoara încetinire a miscarilor intestinului, ceea ce contribuie la sporirea timpului de digestie la acest nivel si permite ca urmare enzimelor sa actioneze mai bine.

Actiunea asupra colonului

Vinul are un efect antispastic foarte clar, cu un efect antidiareic incontestabil. S-a dovedit ca aceasta actiune se datoreaza flavonoizilor si catechinei, ceea ce indica, în lipsa de ceva mai bun, interesul pe care-l poate oferi vinul în cazul diareei bacteriene, deoarece el diminueaza pierderile de lichide intestinale, sterilizând totodata focarul infectios.

VINUL SI SURPLUSUL PONDERAL

In doza mica (1 pahar de vin rosu la sfârsitul mesei), vinul poate ajuta la pierderea greutatii: el contribuie la diminuarea glicemiei si la corectia hiperinsulinismului responsabil de cresterea greutatii. Or, scaderea insulinei faciliteaza slabirea, înlesnind actiunea trigliceridei lipaze, enzima care topeste grasimea de depozit.
In plus, s-a demonstrat (Bravo, 1994) ca, prin actiunea catechinei din vin, creste excretia grasimilor în fecale.

 

 

4 comentarii

  1. Daaa, mai ales in cantitati mari :))))

  2. Doar daca-i vinul prost, atunci e bun digestiv

  3. Este daca este stricat :))

  4. Asta e vrajeala

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.