Vinul de Madeira

Printeaza

Vinul de Madeira este, alături de porto şi de sherry, unul dintre cele trei vinuri fortificate, clasice în Europa. Dintre acestea, el are cea mai ciudată istorie.

Fabricat pe insula tropicală cu acelaşi nume, vinul este un produs al perioadei comerţului cu vapoare, desfăşurat pe scară largă, când s-a descoperit întâmplător că o cantitate de vin alb uşor de pe insulă, care fusese transportată pe marea agitată în căldura toridă a tropicelor, suferise o modificare de gust, apreciată drept pozitivă.

In secolul XVIII, vinul se Madeira era produs în acest fel. Se încărca în butoaie, pe vapoare de mărfuri şi era, de regulă, transportat din Madeira până în Indiile de Est şi înapoi, suferind modificări în urma condiţiilor meteorologice de pe drum.

S-a stabilit în final că factorul decisiv era căldura, iar condiţiile au fost reproduse mult mai economic în vinarii, fie cu ajutorul unor ţevi de apă fierbinte, fie prin simpla expunere la soare.

In funcţie de dulceaţa sa, se vinde în patru variante – sercial, verdelho, buol şi malmsey. Este un vin cu caracter unic şi cu un gust intens şi împlinit, cu aromă de nuci şi caramele.

 

Vinul de Madeira

Vinul de Madeira

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.