Vin Porto

Printeaza

Porto, al doilea vin fortificat din Portugalia, celebru în lumea întreagă, provine din nordul Portugaliei continentale, din regiunea văii râului Douro.

Numit oporto în portugheză, vinul este un cupaj complex de struguri negri (şi câţiva albi) de diferite soiuri care, în stadiul ideal, echilibrează dulceaţa naturală şi conţinutul de tanin al strugurilor, permiţând astfel vinului să se învechească minunat ani de zile.

Dulceaţa acestui vin se datorează faptului că o parte din zaharurile naturale ale strugurilor este încă prezentă în must, atunci când se întrerupe fermentaţia prin adăugarea agentului de fortificare.

Intr-o vreme, se folosea coniac în acest scop, dar ulterior s-a considerat că acesta modifică prea mult gustul vinului, iar în prezent se preferă un alcool neutru obţinut din struguri.

Porto s-a născut, ca numeroase alte produse similare, din încercările de a transporta vinul pe mare. Astfel, comercianţii britanici adăugau alcool la vinurile roşii aspre din regiunea Douro, pentru a se păstra mai bine pe drumul spre Anglia.

Ca şi în cazul altor vinuri, porto are numeroase variante, de la simplul ruby până la vintage, care este produsul recoltei dintr-un singur an, cu o vechime de doi ani şi depozitat multă vreme în pivniţe.

 

Vin Porto

Vin Porto

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.