Uleiuri aromate – Cum sa iti prepari singur

Printeaza

Uleiuri aromate - Cum sa iti prepari singur Pentru a prepara uleiuri aromate puteţi folosi ulei de măsline, de floarea soarelui, din seminţe de struguri, din seminţe de dovleac.Dacă folosiţi uleiurile fierte, prepara­tul final se păstrează mai mult timp.

Păstrarea uleiurilor aromate se face în sticle închise ermetic, la frigider. Unele uleiuri se opacizează la tem­peratură joasă şi se solidifică, de aceea se scot din frigider cu o jumătate de oră înainte de folosire.

Se pun într-un borcan sau sticlă cu gâtul larg plante aromate uscate, condimente uscate, întregi, zdro­bite sau măruntite fin. Peste acestea se toarnă ulei încălzit, fierbinte, înainte de a începe să clocoteas­că. Se închide vasul, se scutură şi se lasă la macerat, timp de 2 săptămâni. în acest interval de timp se agită vasul măcar o dată pe zi, apoi uleiul se scurge şi se strecoară într-o sticlă curată.

In acest fel se pot prepara:

  • ulei cu aromă de ghimbir, piper, scorţişoară
  • ulei cu aromă de tarhon, de leuştean, de ţelină,
  • ulei cu aromă de usturoi, limetă, cuişoare
  • ulei cu aromă de chimen, mărar, nucşoară, lămâ­ie

 

Varinate:

1) Se pun plante uscate, seminţe, boabe de condi­mente, usturoi tăiat în jumătăţi, coajă de lămâie, de limetă, într-o sticlă cu gură mai largă şi se toarnă peste ele ulei rece. Se ţine la soare timp de 1 săptămână, apoi se strecoară.

2) Se pun într-o tigaie, la foc mic seminţe, boabe de condimente, plante verzi aromate (rozmarin, tar­hon, ţelină, cimbru, mărar, pătrunjel etc) sare grunjoasă şi ulei de măsline. Se călesc ingredientele timp de câteva minute, apoi se toarnă într-o sticlă cu gâ­tul larg şi se completează cu ulei. Se ţine la macerat timp de 1 săptămână, apoi se strecoară în sticle curate în care sunt puse câteva boabe de piper mozaic – divers colorat, 1 crenguţă proaspătă de rozmarin sau de levănţică.

Ulei racoritor

Uleiuri_aromate_1Adunaţi muguri şi ace de diferite soiuri de conife­re, uscaţi-le şi puneţi-le într-un recipient de sticlă. Turnaţi peste ele ulei de măsline şi ţineţi vasul la soare timp de 2 săptămâni. Strecuraţi uleiul şi de- pozitaţi-l în sticle de culoare închisă.

Acest ulei dă o aromă deosebită unor preparate din carne, prăjite la grătar. Se poate adăuga – câteva picături – la îngheţate şi la băuturi răcoritoare- de vară. Poate fi pus în recipiente, care se încălzesc, pentru parfumarea aerului din încăperi. La fel se pot prepara uleiuri aromate din rozmarin, petale de trandafiri, cimbrişor, sunătoare, busuioc, mărar, coriandru, sovârf, mentă etc.

Toa­te plantele aromate sunt bune pentru prepararea acestor macerate în ulei, care se folosesc la aro- marea şi condimentarea unor preparate, dar au şi proprietăţi medicinale, păstrând însuşirile plantelor din care sunt făcute.

Ulei de levantica

Ulei_de_levanticaUscati două, trei legături de flori de levănţică. Levănţică şi alte ierburi aromate trebuie culese la vremea amiezii, în plin soare, pentru că atunci par- fumurile sunt mai puternice.

Umpleţi un recipient din sticlă cu flori uscate, fără să le îndesaţi, şi tur­naţi peste ele ulei de măsline. Ţineţi vasul la soare timp de două săptămâni şi agitaţi-l în această peri­oadă de câteva ori pe zi. Strecuraţi-I şi depozitaţi-l într-o sticluţă de culoare închisă.

Acest ulei se foloseşte pentru parfumarea încăperilor, dar are şi proprietăţi medicinale. Cal­mează durerile de cap şi induce o stare de calm. în alimentaţie, uleiul de levănţică se foloseşte la aro- marea îngheţatelor şi a salatelor de fructe.

Ulei pentru iarna

Uleiuri_aromate_2 Pentru acest ulei este nevoie de condimente parfumate, iuţi, aşa numite de iarnă: scorţişoară, cuişoare, nucşoară, ghimbir. Acestea, în cantităţi egale, se pun într-un recipient de sticlă şi se acoperă cu ulei din seminţe de struguri. După două săptămâni se strecoară şi se depozitează în­tr-o sticlă de culoare închisă.

Acest ulei, care are parfumul sărbătorilor de iarnă, se poate prepara în orice anotimp, dar este impor­tant ca vasul în care se pun condimentele şi uleiul la macerat să fie ţinut la căldură şi la soare. Uleiul împrospătează aerul din încăperi, dar se foloseşte şi pentru a da gust unor preparate din carne, pa­teuri, budinci.

Sumar
recipe image
Nume reteta
Uleiuri aromate - Cum sa iti prepari singur
Autor
Publicat pe
Timp preparare
Timp de gatire
Timp total

Incoming search terms:

  • ulei de scortisoara preparare
  • ulei de rozmarin preparare
  • cum prepar uleiul de busuioc

6 comentarii

  1. pascutoiu stefan

    imi place aceste retet,am sa ma apuc sa prepar si eu

  2. hatem aliraki

    interesante retete,o sa le pun si eu in aplicare

  3. Multumesc pentru detaliile oferite.

  4. Am notat, o sa incerc si eu, sa vedem cum imi iese

  5. Sunt foarte bune toate sfaturile. Am sa incerc si eu. Multumesc.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.