Tuica fiarta

Printeaza

Tuica fiarta din: tuica, zahar, piper, cuisoare, scortisoara. Tuică fiartă, care este o băutură tradițională românească, consumată adesea în timpul iernii sau la sărbători.

Țuica fiartă este făcută prin încălzirea țuicii, o băutură alcoolică distilată din prune, până când devine fierbinte, dar fără a o aduce la punctul de fierbere, pentru a nu pierde alcoolul.

Condimentele adăugate la țuică fiartă variază, dar cele mai comune includ:

  • Scorțișoară: Adesea folosită pentru a adăuga o aromă caldă și ușor dulce.
  • Cuișoare: Acestea adaugă o notă picantă și intensă.
  • Coajă de lămâie sau portocală: Pentru o aromă citrică și proaspătă.
  • Zahăr sau miere: Se adaugă pentru dulceață, în funcție de preferințe.
  • Anason stelat: Unii pot adăuga și acest condiment pentru o notă distinctă de licoare.

Metoda de preparare e simplă: se încălzește țuica împreună cu condimentele, fără a o lăsa să fiarbă, pentru a permite aromelor să se infuzeze. Apoi, băutura se servește fierbinte. Este important să se ajusteze cantitatea de condimente și zahăr în funcție de preferințele personale.

 

Ingrediente:

  • 1/4 l ţuică
  • 5 linguriţe zahăr
  • 10 boabe piper
  • 4-6 bucăţi cuişoare
  • 2-3 bucăţele scorţişoară

 

Mod de preparare:

Se pune totul într-un ibric sau într-un ceainic (de peste 1/2 I). La început se dă un foc mai mare (pentru pufin timp), apoi focul se reduce şi se aşteaptă să fiarbă.

La primul clocot, ţuica se ia de pe foc şi se serveşte în ceşti mici (de circa 50 ml).

Atenţie: Dacă focul este mare şi există flacără (se fierbe la aragaz) apare pericolul aprinderii aburilor de alcool. In acest caz ibricul (ceainicul) va fi înconjurat de flăcări.

Nu trebuie să vă speriaţi! Opriţi focul (aragazul) şi suflaţi sau acoperiţi ibricul cu o cârpă umedă, pentru a se stinge flacăra, fără a răsturna însă vasul cu ţuica.

Ţuica fiartă este o băutură tradiţională de iarnă, despre care este bine să se ştie câteva lucruri:

  • se foloseşte ţuică de 27-35 grade, de preferat ţuică din prune;
  • prin fierbere ţuica pierde mult din tărie, ea ajungând în final la 18-20 grade;
  • ţuica se serveşte fierbinte.

 

Savurati!

 

 

 


poate iti place si:

Tonic de macese

Grog cu tuica

Grog cu tuica din: ceai fierbinte, tuica, miere, lamaie. Ingrediente: 1/2 I ceai fierbinte (ceai rusesc sau ceai englezesc, de cea mai bună calitate) 1/4 I ţuică (circa 30 grade) 2-3 linguri miere (sau 3 linguri zahăr) 1 lămâie   Mod de preparare: Se pregăteşte un ceai rusesc (sau englezesc), foarte fierbinte. Intr-o cană de […]

 

Tonic de macese

Lichior de macese cu tuica de pere

Lichior de macese cu tuica de pere din: boabe de măceşe, zahăr candel, ţuică de pere, mere sau cireşe.   Ingrediente: 500 g boabe de măceşe 1250 kg zahăr candel 1 sticlă de ţuică de pere, mere sau cireşe       Mod de preparare: Se spală măceşele, se lasă să se zvânte, se taie în două […]

 

 

Savurati!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.