Trei alimente care ajută digestia (stil de viaţa sănătos)

Printeaza

Trei alimente care ajută digestia (stil de viaţa sănătos)Trei alimente care ajută digestia (stil de viaţa sănătos).

Sănătatea sistemului digestiv depinde, în mod direct, de sănătatea generală, iar imunitatea joacă un rol extrem de important în acest caz.

Un stil de viaţa sănătos, care implică o alimentaţie corectă, mişcare şi hidratare, generează la rândul său sănătatea întregului organism.

Un element cheie în digestie este, bineînțeles, dieta. Fibrele, magneziul și acizii grași Omega 3 sunt incluși de nutriționiști pe lista recomandărilor atunci când vine vorba despre menținerea în parametri normali a funcționării sistemului digestiv.

Morcovii

Morcovii aduc un aport semnificativ de fibre în organism. O porție medie de morcov crud, mai exact 128 grame, conține o cantitate de 4 grame de fibre.

Având un conținut bogat în calciu, fosfor și magneziu, morcovii ajută organismul la menținerea oaselor puternice și a unui sistem nervos sănătos.

Potrivit medicilor specialiști, magneziul prezent în aceste legume joacă, la rândul său, un rol important în digerarea grăsimilor și absorbția substanțelor nutritive.

Morcovii mai conţin şi vitamina C (13%), calciu (4%) şi fier (2%). În afară de proprietăţile nutritive amintite, morcovii sunt şi o sursă excelentă de vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6, vitamina K, biotina, fibre, potasiu şi tiamina.

Prin urmare, aceste legume sunt foarte benefice sănătăţii şi contribuie din plin la echilibrarea unei diete zilnice corecte. Vitamina A este substanţa folosită de ficat pentru evacuarea toxinelor din corp.

Fibrele din morcovi contribuie la curăţarea optimă a colonului şi stimulează eliminarea eficientă a materiilor fecale.

Peştele

Omega 3 este un compus lipidic necesar pentru sănătatea organismului și care este prezent în carnea de pește. Includerea cărnii de pește (somon, sardine, hering) în meniu poate fi foarte eficientă împotriva problemelor digestive.

Consumul cărnii de somon poate asigura 61,2% din doză zilnică recomandată de Omega 3, în timp ce sardinele și heringul conțin în medie 1 gram de Omega 3 la 100 grame de carne și ar putea furniza 50% din necesarul zilnic de acizi grași esențiali unei bune funcționări a organismului.

Acizii graşi omega 3 ne menţin inimă sănătoasă prin scăderea tensiunii, regularizarea ritmului cardiac, reducerea riscului de infarct, ajuta la dezvoltarea creierului şi contribuie la bună să funcţionare, îmbunătăţesc starea psihică, scăzând riscul de depresie, Alzheimer, dementă, ADHD (deficit de atenţie/tulburare hiperkinetica), pot scădea riscul apariţiei anumitor forme de cancer.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cât şi Administraţia Americană pentru Siguranţa Alimentelor şi Medicamentelor (FDA) recomandă consumul de peşte de cel puţin 2 ori pe săptămână pentru o alimentaţie sănătoasă.

FDA a stabilit nişte recomandări cu privire la siguranţa consumului de peşte, potrivit cărora nu ar trebui depăşim 340 de grame de peşte pe săptămână, însă în funcţie de greutatea corporală a fiecăruia dintre noi este posibil ca această cantitate să fie mai redusă sau mai ridicată.

De asemenea, Asociaţia Americană a Inimii susţine că un adult sănătos poate să consume în siguranţă până la 400 de grame de peste săptămânal.

Peşte pe care îl putem mânca de 2-3 ori pe săptămână – cu conţinut maxim de omega 3 şi minim de mercur: Anşoa, Hering, Macrou, Sardine, Păstrăv, Somon

Berea

Aliment natural, obţinut prin procesarea plantelor, cu peste 90% apa, berea păstrează fibrele solubile, consumul moderat asigurând între 5% şi 10% din necesarul zilnic.

Potrivit studiilor realizate în domeniu, datorită fibrelor solubile pe care le conține, berea poate avea un efect benefic asupra sistemului digestiv. Pentru că efectul să devină posibil, specialiștii pun accentul însă pe moderație.

”Berea este o băutură-aliment care prin conținutul de fibre (solubile) ar putea stimula secreția de gastrină, colecistochinină, pancreatite, enzime și acid gastric, substanțe care pot contribui la favorizarea unui tranzit intestinal adecvat.

Toate acestea însă pot fi posibile doar în condițiile unui consum moderat de bere”, afirmă Dr. Corina Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie. Un consum moderat de bere înseamnă 330 ml/zi în cazul femeilor și 660 ml/zi în cazul bărbaților. 300 ml de bere pot conține până la un gram de fibre solubile.

Berea conţine vitaminele din grupul B, 250-500 ml de bere aducând aproximativ 7% din necesarul zilnic de riboflavina (B2) şi 5% din cel de niacina (B3). Conţinutul crescut de acid folic (B9) a fost legat de posibilă protecţie anti-neoplazica, anti-Alzheimer, cardiovasculara (250-500 ml de bere asigura 5%-20% din necesarul zilnic).

Vitamina B6 (piridoxina) este responsabilă de menţinerea normală a nivelului homocisteinei sangvine, substanţă cunoscută pentru efectele benefice în afecţiunile cardiovasculare.

 

 

 

 

Articol preluat de aici.

1 comentariu

  1. Interesant, dar berea este aliment?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.